Uzaktan eğitim algısı ve yöneylem araştırması dersinin uzaktan eğitim ile verilebilirliği
Perception of distance education and teachability of operations research cource with distance education
  1. Tez No: 148496
  2. Yazar: ÖMER LÜTFİ ANTALYALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Sınıf Ortamında Eğitim, Uzaktan Eğitim Algısı, Yöneylem Araştırması, Etkileşim, Distance Education, Face to Face Education, Perception of Distance Education, Operations Research, Interaction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET UZAKTAN EĞİTİM ALGISI VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI DERSİNİN UZAKTAN EĞİTİM VE VERİLEBİLİRLİĞİ Ömer Lütfı ANTALYALI Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 131 Sayfa, Ağustos 2004 Danışman: Yard. Doç. Dr. Abdullah EROĞLU Bu tezin amacı, öğrencilerin uzaktan eğitim algılarını ölçmek, bu algıya etki edebilecek faktörleri tespit etmek ve Yöneylem Araştırması dersi özelinde uzaktan eğitim ile sınıf ortamında eğitim arasında bir kıyaslama yapmaktır. Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitim algılarını ölçmek için anket uygulaması kullanılmıştır. Yöneylem Araştırması dersi özelinde uzaktan eğitim ile smıf ortamında (yüz yüze) eğitimin kıyaslanması için ise öğrenciler rassal olarak iki gruba ayrılmışlardır. Yöneylem Araştırması dersinin bir konusu, bir gruba uzaktan eğitim ile anlatılırken diğer gruba aynı konu sınıf ortamında anlatılmıştır. Uygulama sonucunda gerçekleştirilen smav ile öğrencilerin başarıları kıyaslanmıştır. Bu çalışmaların bulguları aşağıdaki gibidir. Öğrencilerin uzaktan eğitim değerlendirmeleri genellikle olumsuzdur. Yapılan korelasyon testinde, smıf ortamında ders dinlemekten daha fazla verim alanların uzaktan eğitime daha olumsuz baktığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin bilgisayar bilgi düzeyi ile uzaktan eğitim değerlendirmeleri arasında bir korelasyon olmadığı tespit edilmiştir. Uzaktan eğitim için hazırlanmış Yöneylem Araştırması dersinin içeriğini gören öğrencilerin uzaktan eğitim ile ilgili kanaatleri olumlu yönde değişmiştir. Bu da göstermektedir ki uzaktan eğitime olan tepkilerin önemli bir kısmı, uzaktan eğitim ve eğitim teknolojileri hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanmaktadır. Yöneylem Araştırması dersi özelinde yapılan uygulamada anlaşılmıştır ki, uzaktan eğitim, belirli şartlar sağlanmadığı sürece başarılı olamamaktadır. Bu şartlardan en önemli ikisinin motivasyon ve etkileşim olduğu tespit edilmiştir. Öğrenciler iyi motive edildiği ve öğrencilerle yüksek düzeyde etkileşim sağlandığı takdirde Yöneylem Araştırması dersinin uzaktan eğitim ile verilebilir bir ders olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERCEPTION OF DISTANCE EDUCATION AND TEACHABILITY OF OPERATIONS RESEARCH COURSE WITH DISTANCE EDUCATION Ömer Lütfî ANTALYALI Süleyman Demirel University, Department of Business Administration Master Thesis, 131pages, August 2004 Supervising Professor: Asst. Prof. Dr. Abdullah ERO?LU The aim of this research is measuring the perception of students about distance education, determining the possible factors that can affect this perception and comparing distance education and face to face education on the basis of operations research course. The research was done on the 3rd grade students attending Süleyman Demirel University Business Administration Department. A questionnaire of 36 questions was asked in order to measure the perception of distance education. On the other hand, to compare the distance education and face to face education on the basis of operations research course, the students were separated into two groups randomly. While one of the topic of operations research course was taught by distance education, for the other group the same is taught in the classroom as traditional. At the end of this teaching procedure, performance of the students was measured by an exam. The findings of these researches are as follows: In general, the students' perception of distance education is negative. The correlation tests show that, ones who find face to face education more efficient, find distance education more inefficient. Along with these students', level of computer knowledge has no correlation with the perception of distance education surprisingly. The perception of the students about distance education has changed mostly in the favorable way, after studying the course contents which is prepared for distance education. This shows that the major part of the reactions against distance education arise from the lack of the knowledge about distance education and educational technologies. From this research, one understands that distance education cannot be successful unless some conditions are provided. It is determined that the two major importants of these conditions are motivation and interaction. Once the students are motivated and high level of interaction is provided, operations research course can be taught by distance education.