Kübizim'deki parçalanmış nesnelerden oluşan natürmortların değişerek günümüz natürmort anlayışına dönüşmesinin irdelenmesi
Analysing of the still life composed of disintegration objects in Cubism changing to the contemprorary still-life understanding
  1. Tez No: 148507
  2. Yazar: TÜRKAN ÜNVER ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEVİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Tahrip Etme, Parçalama, Kübizm, Natürmort, Obje, Nesne, Kolaj, Montaj, Sanat Nesnesi, Technology, Destroying, Disintegration, Cubism, Still-Life, Object, Collage, Assembly, Art Object
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
IV ÖZET KÜBİZM' DEKİ PARÇALANMIŞ NESNELERDEN OLUŞAN NATÜRMORTLARIN DEĞİŞEREK GÜNÜMÜZ NATÜRMORT ANLAYIŞINA DÖNÜŞMESİNİN İRDELENMESİ Türkan ÜNVER Süleyman Demirel Üniversitesi, Resim Anasanat Dalı Yüksek Lisans Tezi, 83 sayfa, Ağustos 2004 Danışman: Yard. Doç. H.Nevîn Güven Bu tezin amacı Kübizm' deki parçalanmış nesnelerin, biçimlerinin süreçteki aşamaları ve etkilerinin, nasıl ve ne biçimde günümüz natürmort anlayışına dönüşümünün irdelenmesidir. Çalışmanın temel çıkış noktası, Kübist natürmortlardaki parçalanmış nesnelerle, birbiriyle ilişkisiz, birbirinden kopuk objelerin bir arada kullanıldığı günümüzdeki sanatsal çalışmalar arasındaki bağlantıyı araştırmaktır. Çağımız insanının algılarının, izlenimlerinin, yaşantılarının birbirinden kopuk olmasının bilimsel ve endüstriyel gelişmelerin getirdiği hızlı ve yoğun yaşamla bağlantılı olduğu gözlenmiş ve toplumsal bir gerçeklik olan sanat içinde belirgin bir biçimde bu durum kendisini göstermiştir. Sanatın yaşanan tüm dönemlere kalıcı biçimini verenin kavram olduğu öne sürülmektedir ve süreç içinde nesne- kavram ilişkisi belirgin olarak kendisini göstermiş, nesneyle, nesnenin arkasındaki gerçeklerin vurgulanarak nesnenin bir düşünceyi somut biçimde görselleştirmekte olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak nesne, parçalanma, kolaj ve montaj süreçlerini geçirdikten sonra, çeşitli avangard araştırmalarla pop- art, yeni gerçekçilik gibi yeni değerlendirmelere konu olan natürmort objelerinin birer sanat nesnesine dönüştükleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSING OF THE STILL LIFE COMPOSED OF DISINTEGRATION OBJECTS IN CUBISM CHANGING TO THE CONTEMPORARY STILL-LIFE UNDERSTANDING TürkaH ÜNVER Süleyman Demirel University, Department of Art School High Licence Thesis, 83 pages, August 2004 Consultant : Asst. Prof. H. Nevin GÜVEN The aim of this study is to analyse the transformation of how stages and impacts in process of forms of disintegration objects in Cubism changed to the contemporary still-life understanding. To search the relationship between disintegration objects in Cubist still-life and the objects conflicted with each other which are used together in artistic studies in contemporary is the main starting point of the study. It is obvious that the differences of the perceptions, impressions and life of our age people who conflict with each other depended on scientific and industrial developments which has brought about rapid and hard life; this situation showed its impacts clearly in the Art as a social reality. It is assumed that the concept shaped permanently all the terms of art existed and the relationship between object and concept during this process showed itself obviously; it is concluded that the object visualized a thought tangibly by emphasizing with the object and realities background of the object. Object as a result of processing disintegration, collage and assembly still-life objects which are re-appreciated as a new-reality have been seen to change to a art object by the various avant-garde Pop-Art studies.