Osmanlı Devleti'nin sürgün siyaseti (XVIII. yüzyıl)
The exile policy of Ottoman Empire (XVIII. century)
- Tez No: 148508
- Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM KODAMAN, Y.DOÇ.DR. BEHSET KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sürgün, îskân, Göç, Osmanlı Hukuku, Osmanlı Ceza Hukuku, Exile, Settlement, Migration, Ottoman Law, Ottoman Punishment Law
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
VI ÖZET OSMANLI DEVLETt'NİN SÜRGÜN SİYASETİ (XVIIL YÜZYIL) Kemal DAŞCİOĞLU Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarih Anabilim Dalı Doktora Tezi, 225 sayfa, Aralık 2004 Danışman: Prof. Dr. Bayram Kodaman, Yard. Doç. Dr. Behset Karaca Bu çalışmanın amacı, Osmanlı Devleti'nde yapılan sürgünlerin daha çok hangi nedenlerle yapıldığım ve tarihimiz içindeki seyrini ortaya koymaktır. Bununla beraber sürgün usulünün hukuki ve sosyal boyutlarına da temas edilecektir. Osmanlı Devleti'nde sürgün konulu çalışmalar, ülkemizde daha ziyade iskân çerçevesinde ele alınmıştır. Mevcut olan çalışmalar makale şeklindedir; ya da iskân ve benzeri konular içersinde bir bölüm olarak yazılmıştır. Biz bunları da göz önüne alarak, yapacağımız bu çalışma ile dağınık halde bulunan bilgilerin bir bütününü elde etmek ve yeni bilgilerle destekleyip sürgün konusundaki eksiklikleri gidermeye çalışacağız. Sürgün, sistemli bir şekilde toplum ve bireylere uygulanan zorla göç ettirme ve iskân usullerinden biridir. Bu usul Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren sıkça kullamlmıştir. Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde yeni fethedilen yerlerin iskânına ve şenlendirilmesine yönelik yapılan sürgün şeklindeki iskânlar, sonraki dönemlerde cemaat ya da kişileri cezalandırmak maksadıyla da yapılmıştır. Uygulanan bu sürgünler belli hukuki kurallar çerçevesinde yapılmıştır. Bu kapsam dâhilinde arşiv belgeleri ve diğer kitap ve dokümanlar tarih metodolojisinin kurallarına uygun olarak değerlendirilmiş, aşağıdaki bölümlerden oluşan çalışma ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde sürgün kavramı, sürgünün tarihi gelişimi ve Osmanlı ceza hukuku hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin XVIII. Yüzyıldaki genel durumuna değinilmiştir. Birinci bölümde, Osmanlı Devleti'nde sürgün ve iskân siyaseti hakkında bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde, Osmanlı Devleti'nde sürgünlerin sebepleri ve sürgün cezaları hakkında belgelere dayalı bilgiler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, yapılan sürgünlerin sonuçlan ve sürgünlerle ilgili problemler konusunda genel bilgiler verilmiştir. Sonuç olarak, Osmanlı Devletinin kuruluş ve gelişme dönemlerinde sürgünleri daha çok bir iskân metodu olarak kullandığı, duraklama ve gerileme dönemlerinde ise sürgünün sosyal hayatı korumak ve toplum huzurunu sağlamak amacıyla yapıldığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT THE EXILE POLICY OF THE OTTOMAN EMPIRE (XVm. CENTURY) Kemal DAŞCIO?LU Süleyman Demirel University, Department of History Ph.D, 225 pages, December 2004 Supervisor: Prof. Dr. Bayram Kodaman and Asst Prof. Dr. Behset Karaca The aim of this study is to reveal the reasons of exiles in the Ottoman Empire and to show its process throughout our history. Additionally, the legislative and social dimensions of exile will be handled in the study as well the previous studies about exile mainly dealt with the subject from the point of settlement in our country. However, the existing studies are usually in the forms of articles or they are only a part of studies that are about settlements. By considering all these studies which are about exile, a new study will be made in order to remove the insufficiencies in tins subject. In fact exile is a must immigration and a systematic way of settlements. This system is widely used by the Ottoman Empire beginning from its foundations. During the first years of Empire's foundation exiles were applied to realize the settlements to the newly conquered places but later they are used as forms of punishment of same groups or individuals. However it is also necessary to note that these exiles were applied within the rules of law. Within this framework, the archives, books and documents are examined by obeying the rules of methodology of history and the results helped to form the thesis as above. The study has an introductory part and three chapters. In the introductory part the concept of exile is examined as a term, and its historical development is given as well. Additionally, the general condition of the Ottoman Empire in the 18th century has been handled with great care. The first part has information about the policy of exile and settlement in the Ottoman Empire. The second part has documentary information about the causes of the exiles and the punishments concerning the exiles. The third part has general information about the consequences of the exiles and the problems concerning exiles. As a conclusion, the study showed that during the first years of foundation and development of the Ottoman Empire, exile is used as a method of settlement. However, during the years of regression, the exile is used to protect to social life and safety of the country.
Benzer Tezler
- Osmanlı Devleti'nde göç, iskân ve sürgün (XVII. yüzyıl örneği)
Migration, settlement and exile in the Ottoman Empire (Example of XVII century)
OSMAN KİMYA
- II. Abdülhamid devrinde sürgün siyaseti ve uygulamaları
Exile policy and practices in the period of Abdulhamid II
AHMET HİKMET KIVRAK
Doktora
Türkçe
2022
TarihManisa Celal Bayar ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUZAFFER TEPEKAYA
- Atatürk Dönemi sürgün politikası ve uygulamaları: 1923 - 1938
Exile politics and aplications of Atatürk's term
ŞÜKRÜ ŞUR
Doktora
Türkçe
2015
Türk İnkılap TarihiAnkara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
- Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de uyguladığı iskan siyaseti (XV. XVI. yüzyıllar)
Execudet settling policy of the Ottoman Empire in Rumelia (XV. and XVI. centruies)
FİLİZ KAYA
- Yeni Kafkasya mecmuasına göre Rusya'nın Azerbaycan politikası
Başlık çevirisi yok
CEM KARAKILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
TarihGazi ÜniversitesiTürkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ ÇAKMAK