Siyasi istikrarsılık ve ekonomi üzerindeki etkileri: Türkiye uygulaması (1950-2003)
Political instability and effects on economy: Adaptation in Turkey (1950-2003)
- Tez No: 148513
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Siyasi İstikrar, Siyasi Yozlaşma, Yapay Ekonomik Konjonktür, Ekonomik Yolsuzluk, Political Stability, Political Degeneration, Artificial Economy Instability, Economical Irragulations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET SİYASİ İSTİKRARSIZLIK VE EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI (1950-2003) Hüseyin ÖZTÜRK Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, iktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 140 sayfa, Eylül 2004-08-27 Danışman: Doç. Dr. Ömer EROĞLU Bu çalışmanın amacı, siyasi istikrarsızlığın nedenlerinin ve siyasi istikrarsızlığın ekonomik gelişme üzerindeki muhtemel etkilerinin araştırılması, Türkiye ekonomisinin 1950-2003 döneminin, bu bağlamda değerlendirilmesidir. Çalışmanın temel çıkış noktası, Türkiye'de siyasi istikramı ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarın sağlanamamış olmasıdır. Bu çalışma, siyasi istikrarsızlığın, ekonomik gelişmeyi olumsuz yönde etkilediği, ve ekonomide istikrarsızlığa neden olduğu görüşünden hareketle hazırlanmıştır. Çalışmada elde edilen bulguları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. İlk olarak, siyasi istikrarsızlık;“demokratik bir süreçte, hukuk kuralları dahilinde etkili ve verimli bir siyasi yapının oluşturulamaması”şeklinde tanrmlanmıştir. Siyasi istikrarsızlığın nedenleri olarak da, ülkenin yönetim biçimi, siyasi yozlaşma olgusu ve uygulanan seçim sitemi gösterilmiştir. İkinci olarak, siyasi istikrarsızlık, popülist politikaları artırmakta ve ekonomide yapay konjonktür yaratmaktadır. Ayrıca siyasi istikrarsızlık, ekonomik yolsuzlukları artırmakta, siyasete ve siyasi kurumlara olan güveni azaltmaktadır. Üçüncü olarak, Türkiye'de siyaset sağlam temeller üzerine oturtulamamıştir. Kurulan hükümetlerin görevde kalma süreleri çok kısadır. 1990-2003 yıllan arasında kurulan hükümetlerin ortalama görev süreleri bir yıldır. Dördüncü olarak, Türkiye'de özelliklede 1990 yılından itibaren ekonomide meydana gelen olumsuz tablo ve yaşanan ekonomik krizlerin temelindeki neden siyasi istikrarsızlıktır. Sonuç olarak, Türkiye'nin istikrarlı bir ekonomik büyümeyi gerçekleştirebilmesi için öncelikle siyasette istikrarı sağlaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT POLITICAL INSTABILITY AND ITS EFFECTS ON ECONOMY: ADAPTATION IN TURKEY ( 1950 - 2003 ) Hüseyin ÖZTÜRK Süleyman Demirel University, Social Sciences Institute, Faculty of Economy Ph.D, 140 Pages, September 2004 - 08 - 27 Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ömer EROGLU The aim of this work is searching the reasons of political instability and its possible effects on the economical devolepment and also searching the Turkish Economy between 1950 and 2003. This work's main starting point is not having provided political and economical stability in Turkey. This work was prepared for the starting point of political instability's effection on economical devolepment ina negative way and causing instability in economy. First of all, political instability is defined as“ not being able to established an effective and productive political structure within laws in a democratical period.”The way of administration of the country, political degeneration and election system which is applied now, are shown as the results of political instability. Secondly, political instability increases populist politics and creates artificial instability in economy. And also political instability increases irregulaties in economy,, decreases confidence on politics and politic institutions. Thirdly, the politics in Turkey hasn't been established on the strong basis. The governments' longevity is too short. The governments which are formed between 1990 - 2003 have only one year lifetime on avarage. Fortly, in Turkey especially from 1990s the political instability forms the main basis of the bad course of events in economy and econamical crisis. As a result; in order to have a economical development, Turkey, fist of all, has to provide stability in politics.