Optimal portföy oluşturmaya davranışsal bir yaklaşım
A behavioural approach to optimal portfolio formation
- Tez No: 148512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN USUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Optimal Portföy, Bireysel Yatırımcı, Davranışsal Yaklaşım, Rasyonel Davranış, İrrasyonel Davranış, Optimal Portfolio, Individual Investor, Behavioral Approach, Rational Behaviour, Irrational Behaviour
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin amacı, bireysel yatırımcıların portföylerini oluştururken rasyonel davranış gösterip göstermediklerini incelemektir. Çalışmada bu konuyu etkin bir şekilde irdelemek için davranışsal yaklaşım ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle portföy oluşturma yaklaşımları ve bireysel yatırımcıların davranış biçimleri açıklanmaya çalışılmış, ardından konuyla ilgili bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, bireysel yatırımcıların portföy oluştururken rasyonel davranmaya çalıştıkları, ancak kısıtlı kavrama yetenekleri nedeniyle sistematik bir şekilde irrasyonel davranış biçimleri gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda; yatırımcılar kaybeden hisselerin satışım ertelemekte, kazanan hisselerin satışım hızlandırmakta, tasarruflarını dağıtırken rasyonel bir çeşitlendirme yapamamakta, bilinen veya ünlü şirketlere daha fazla yatırım yapmakta, çeşitli nedenlerle sürü psikolojisi göstermekte, çok fazla işlem yaparak çeşitlendirmeyi başaramamakta ve büyük kayıplara uğramakta, önceden aşina oldukları hisselere bağlı kalmakta, kendi bilgilerini destekleyen bilgileri takip etmekte ve diğerlerini reddetme eğiliminde olmaktadırlar. Bu da bireylerin yatırım karan alırken veya portföylerini oluştururken rasyonel davranmaktan ziyade kendi sezgilerine göre hareket ettiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to examine that whether the individual investors are behaving rational or irrational when forming portfolios. The behavioral approach has been studied in order to examine this subject effectively. In this study, first of all, it has been tried to define the portfolio formation approaches and the behaviour types of individual investors. Then, a questionnaire has been made about the subject. Finally it has been found that, when forming portfolio, individual investors are trying to behave rational, however, because of their limited conceptual ability they sistematically behave irrational. For example; investors defer selling stocks that have gone down in value and accelerate the selling of stocks that have gone up in value, they cannot make a rational variation in seperating savings, they invest in famous and well-known companies more, have a tendency to companies which are familiar to them, follow the information which support their vision and others not. All these show that individuals do not behave rational, they behave according to their intuition when giving investment decision or forming portfolio.