Uluslararası Ceza Mahkemesi ve uluslararası suçlarla mücadelede işbirliği yükümlülüğü
The İnternational Crime Court and the coopetation in the struggle with the international crimes
- Tez No: 148520
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Nürnberg Askeri Mahkemesi, Uluslararası Tokyo Askeri Mahkemesi, Uluslararası Yugoslavya Ceza Mahkemesi, Uluslararası Ruanda Ceza Mahkemesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi, İşbirliği Yükümlülüğü, İşbirliği Şekilleri, International Military Tribunal for Nuremberg, International Military Tribunal for Tokyo, International Criminal Tribunal for Jugoslavia, International Criminal Tribunal for Rwanda, International Criminal Court, Cooperation, Forms of Cooperation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ill ÖZET ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ VE ULUSLARARASI SUÇLARLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ Neşe KAYNAK Süleyman Denıirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 1 15 sayfa, Eylül 2004 Danışman: Doç. Dr. Faruk TURHAN Bu tezin amacı, devletlerin, Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliği yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerini incelemektir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi genel olarak tanıtılmıştır. Bununla birlikte Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin ortaya çıkış süreci de incelenmiştir. Bu çalışmanın bulguları aşağıdaki gibidir: Bir uluslararası ceza mahkemesinin kurulması ilk olarak Uluslararası Nürnberg Askeri Mahkemesi ile gerçekleştirilmiştir; ardından da Uluslararası Tokyo Askeri Mahkemesi kurulmuştur. Yine Uluslararası Yugoslavya ve Ruanda Ceza Mahkemeleri, uluslararası sözleşmeye dayanan ve daimi görevli olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasında önemli rol oynamışlardır. Ancak bu süreç, egemenlik haklarından vazgeçmek istemeyen devletler yüzünden yavaş ilerlemiş ve bir uluslararası ceza mahkemesinin kurulması devletlerin siyasi isteğine bağlı olmuştur. Uluslararası Ceza Mahkemesi, uluslararası toplumu bir bütün olarak ilgilendiren en ağır suçlan yargılamakla görevlendirilmiştir. Fakat Uluslararası Ceza Mahkemesi bunu gerçekleştirebilmek için doğrudan icra gücüne sahip değildir. Mahkeme'nin faaliyetlerini yürütebilmesi devletlerin yardımına bağlıdır. Bu sebeple devletlerin, Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliğini yerine getirmelerinin önemi büyüktür. Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü'ne göre, Statü'ye taraf devletler, Mahkeme'nin yargı yetkisini kabul eden devletler ile devletlerarası örgütler, Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliğinde bulunmakla yükümlüdürler. Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliği yollarından en önemlisi sanığın tutuklanarak Mahkeme'ye teslim edilmesidir. Bunun yanında, sanığın geçici olarak tutuklanması, sanığın transit geçişini temin etmek ve adli yardımlaşmanın diğer şekilleri, Statü'de yer alan işbirliği şekilleridir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE INTERNATIONAL CRIMINAL COURT AND THE COOPERATION IN THE STRUGGLE WITH THE INTERNATIONAL CRIMES Neşe KAYNAK Süleyman Demirel University, Department of Public Administration Ma.T., 115 pages, September 2004 Supervising Professor: Assoc. Prof. Dr. Faruk TURHAN The aim of this work is to study, how the states will cooperate with the International Criminal Court. To understand the theme better, the International Criminal Court is introduced generally. In addition to this, the progression of the International Criminal Court is also studied. The results of this work are like below: Firstly, the foundation of an international criminal court is realized with the International Military Tribunal for Nuremberg. Subsequently, the International Military Tribunal for Tokyo was established. The International Criminal Tribunal for Jugoslavia and Rwanda also played an important role by the foundation of the International Criminal Court. But this period had been progressing slowly due to the states which didn't want to give up their sovereignity. So, the foundational! of the International Criminal Court was dependent on the political wishes of the states. Finally, a permanent International Criminal Court concerning to a international agreement was established. The International Criminal Court was dutied to judge the most serious crimes applying to the international community as a whole. But in order to its tasks, the International Criminal Court depends on the cooperation of the states. For that reason, it is very important to realize the cooperation with the International Criminal Court. According to the International Criminal Court Statute, States Parties, states and intergovernmental organizations, which accept the jurisdiction of the Court, have to be in cooperation with the International Criminal Court. The most important form of the cooperation with the Court is arrest and surrender of the accused person. However, provisional arrest and the transportation of the accused person, and the other forms of the judicial assistance are kinds of the cooperation with the Court.