1980 sonrası dönemde Türkiye'de altın piyasası ve Türkiye'de altın piyasasının gelişimi için bir model önerisi
The Turkish gold market after 1980 and a proposal for the development of the Turkish gold market
  1. Tez No: 148528
  2. Yazar: OSMAN ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM ATİLLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gold Exchange, Gold Market, Gold Mining, İstanbul Gold Exchange, Gold Derivatives, Liberal Economic Politic
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET 1980 SONRASI DÖNEMDE TÜRKKÎYE'DE ALTIN PİYASASI VE TÜRKİYE'DE ALTIN PİYASASININ GELİŞİMİ İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ Osman ACAR Süleyman Demirel Üniversitesi. Maliye Bölümü Yüksek Lisans Tezi. 199 sayfa. Haziran 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim Attila ACAR Bu tezin amacı 1980 sonrasında Türk Altın Piyasasının ortaya koyduğu reform sürecini ve 24 Ocak kararları ile başlayan süreçte uygulanan liberal mali politikalar ışığında altın piyasasının yeniden yapılanma çalışmalarını analiz etmektir. Bu gelişmeler ışığında önümüzdeki 20 yıl için Türk Altın Piyasasının Dünya altın piyasaları içinde lider piyasa olabileceği iddiasıyla ortaya yeni modeller ileri sürmektir. Konu olarak çalışmada: Altının genel nitelikleri. Dünyada ve Türkiye'de altın piyasaları irdelenmiş ve 1980 sonrası Türk Altın Piyasasının yeniden yapılandırılması çerçevesinde altın piyasasının geçirdiği evreler temel alınarak gelecek yıllar için bir perspektif çizilmeye çalışılmıştır. Ve bu çerçevede ilk önce Türkiye'nin altın madenciliğinde mevcut potansiyeli harekete geçirilerek Güney Afrika'dan sonra dünyanın 2. altın madeni üreticisi ülke olabileceği iddiası desteklenmiştir. İkinci olarak dünyada altı takı imalatında ikinci olan ülkemizin sahip olduğu avantajlarla (ucuz işgücü, tarihsel birikim gibi) dünyada birinci ülke konumuna yükselebileceği ortaya atılmıştır. Üçüncü olarak İstanbul Altın Borsasının. Londra Altın Borsası, Amerikan Altın Borsaları (COMEX) gibi dünyada belli bir konuma ulaşmış bir altın borsası olabileceği ileri sürülmüştür. Dördüncü olarak İstanbul Altın Rafinerisinin veya yeni kurulacak başka altın rafinerilerin Türkiye'nin sahip olduğu konum itibariyle uluslararası geçerliliğe sahip birer rafineri olabilecekleri ileri sürülmüştür. Beşinci olarak Altına dayalı yatırım araçları geliştirilerek bunun hem halk için bir kazanç, yeni bir yatırım enstrümanı, hem de altın imalatçıları için ucuz ve kolay kredi olabileceği ve bu bağlamda altın bankacılığının bir an önce faaliyete başlayarak bu alandaki boşluğu doldurması gerektiği ileri sürülmüştür. Ve sonuçta ortaya konulan modeller uygulandığında hem ulusal gelirimizde bir artış hem istihdam düzeyinde bir artış hem de devlet için bir gelir artışı sağlanarak arzulanan hedeflere ulaşılacaktır. Anahtar Kelimeler; Allın Piyasası, Allın Madenciliği, Kuyumculuk, Altına Dayalı Yatırım Araçları, Altın Rafinerisi. 1980 Sonrası Liberal Mali Politikalar, İstanbul Altın Borsası,
Özet (Çeviri)
II ABTSRACT THE TURKISH GOLD MARKET AFTER 1980 AND A PROPOSAL FOR THE DEVELOPMENT OF THE TURKISH GOLD MARKET Osman ACAR Süleyman Demirci Univercity, The Department of Public Finance Master Thesis, 200 pages, June 2004 AdvicenYrd. Doç. Dr. İbrahim Attiia ACAR The object of this thesis is to analyse the process of the reform that is exposed by the Turkish Gold Market after 1980 and the reconstraction studies of gold market in the light of liberal fiscal policies that is applied in the process which is started with the 24 January Decisions; with these developments to put forward original models with the claim that in the next 20 years Turkish Gold Market may be the leader in the world Gold Market. In the study; the general characteristics of the gold, the gold markets in the world and in Turkey are examined and is tried to draw a perspective as the foundation of phases that the Trkish Gold Market has passed in the frame of the reconstruction of the Turkish Gold Market after 1980. In this frame, firstly the assertion that if Turkey utilizes its existing potential in the field of gold mining it will be the second largest gold producing country in the world after South Africa, is supported. Secondly it is brought up that. Turkey, the second country in the golden jewellery production in the world, can be the largest producer with her advantages such as cheap work force and historical experience. Thirdly; it is put forward that İstanbul Gold Exchange can be a well known Gold Exchange in the world like Londra Gold Exchange or American Gold Exchange. Then it is defended that. The İstanbul Gold Refinery or the other refineries there will be established. will have international validity because of the location of Turkey. Afterwards it is emphasized that it has great importance to begin the gold banking studies to fill the niches in this area because the development of investment mediums means a new profit for the populace and a new investment instrument besides being cheap and an easy credit for the gold producers. As a result with these studies there are going to be increases in Turkey's national income and the objects are going to be achived.