Merkez Bankasına alternatif bir yaklaşım olarak Para Kurulu sistemi, Dünyadaki uygulamaları ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Currency board system, as an alternative organization of Central Banks, existing in the world and establishment in Turkey
- Tez No: 148527
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSA TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Kurulu, Merkez Bankası, İstikrar Programları, Merkez Bankası Bağımsızlığı, Sabit Kur, Currency Board, Central Bank, Stability Programmes, Independence of Central Banks, Fixed Rate
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET MERKEZ BANKASINA ALTERNATİF BİR YAKLAŞIM OLARAK PARA KURULU SİSTEMİ, DÜNYADAKİ UYGULAMALARI VE TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİĞİ EMRAH KÖROĞLU Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisat Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 128 Sayfa, Ekim 2004 Danışman : Yrd. Doç. Dr. Musa TÜRKOĞLU Bu tezin amacı, genelde merkez bankasına alternatif olarak kabul edilen para kurulunu ve Türkiye'de uygulanabilirliğini incelemektir. Çalışmanın çıkış noktası, Türkiye'de 1980 sonrası yaşanan enflasyon ve enflasyonu düşürme programlarının başarısız olmasıdır. Türkiye'de yaşanılan enflasyonda para otoritesi olan Merkez Bankası'nın etkinliği büyüktür. Dolayısıyla yaşanılan krizler sonrası para kurulu ve merkez bankasının bağımsızlığı kavramları sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Tarihteki uygulamalara bakıldığında para kurulları 70 'den fazla ülkede başarı ile uygulanmıştır. Bu çalışmada temel olarak para kurulu sisteminin tanımı, tarihçesi, kuralları, üstünlükleri ve yetersizlikleri ele alınmıştır. İkinci olarak, son dönemlerde ekonomik istikrarsızlıklar ve krizlerle gündeme gelen para kurallarının dünyadaki uygulamalarına değinilmiştir. Dünyadaki örneklerinden Bulgaristan, Hong Kong ve Arjantin incelenmiş, olumlu ve olumsuz yanları ortaya konulmuştur. Üçüncü olarak, para kurulu merkez bankası ile karşılaştırılmış ve merkez bankasının bağımsızlığı incelenmiştir. Özellikle Türkiye'deki Merkez Bankası'nı bağımsızlaştırmaya dönük çalışmalar araştırılmıştır. Dördüncü olarak, para kurulunun Türkiye'de kısmen uygulanmışlık durumu ve uygulanabilirlik koşullarına bakılmış, 1980 sonrası ekonomik durum ve programlar incelenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'nin para kurulu sistemini, istikrar programlarıyla kısmen uyguladığı ve merkez bankasını bağımsızlaştırmaya dönük çalışmalar ile para kurulu sistemini uygulamaya gerek olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CURRENCY BOARD SYSTEM, AS AN ALTERNATIVE ORGANIZATION OF CENTRAL BANK, EXISTING IN THE WORLD AND ESTABLISHMENT IN TURKEY EMRAH KÖRO?LU Süleyman Demirel University, Department Of Economy 128 Pages, October 2004 Supervising Professor: Astt. Prof. Dr. Musa TÜRKO?LU The purpose of this work is the Currency Board, which is usually accepted as an alternative, and examining the practicability in Turkey. The starting point of the work is the failure of the programmes which was occured after 1980 to decrease the inflation. The Central Bank which is the great authority in money, has great role in the inflation in Turkey. For this reason after the economic crises, the concept of the independence of the Currency Board and the Central Bank has been expressed rather frequently. From the point of view of historical practices, Currency Boards had worked succesfully more than 70 country. In this work, it is basically discussed the definitions, short history, regulations, superioties and inadequacy of the system of Currency Board. Secondly, the worldwide practices of the Currency Board which became current in the last termhool been mentioned. From the world the succesful and unsuccessful sides of the samples like Bulgaria, Hong Kong and Argentina had been brought up. Thirdly, the Currency Board and the Central Bank had been compared and the indepence of the Central Bank had been examined. Especially in this work, the studies of the growing independency of the Central Bank in Turkey had been searched. Forthly, it is examined the partly putting into practicability state of the Currency Board and the condition that could be put into practice. Economic state and the programmes after 1980' s had been examined. As a result, it is possible to say that, the practices that the studies of the growing independency of the Central Bank and the practising the stability programs partly, -as a result of the practices- it is unnecessary to carry out the currency board in Turkey.