1990 sonrası Türkiye'de uygulanan istikrar programları ve başarıları
The success of stability programs in Turkey after 1990
  1. Tez No: 148633
  2. Yazar: ADEM KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İstikrar Politikası, İstikrar Programı, Türkiye Ekonomisi, 1994 Krizi, 2001 Krizi, Stability Policies, Stability Program, Turkish Economy, 1994 Crisis, 2001 Crisis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ekonomik istikrarsızlık, hemen her ülkenin farklı dönemlerde karşı karşıya kaldıkları bir durumdur. Bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla hazırlanan programlar istikrar programlan olarak adlandırılmaktadır. Ekonomik istikrarsızlıklan ortadan kaldırılması amacıyla hazırlanan programlar her ülkenin kendi sosyo-ekonomik yapısına göre farklılık göstermesine karşın, bazı temel politika uygulamalan mevcuttur. Heterodoks ve Ortodoks politika temeline dayanan istikrar politikalarına ilave olarak yine bu politikalar temel alınarak hazırlanan karma istikrar politikalan uygulamalarına da sıkça rastlanmaktadır. Türkiye ekonomisi, özellikle son dönemlerde sık sık ekonomik krizlerle karşı karşıya gelmiştir. 1994 yılında ortaya çıkan ekonomik krizin etkileri ortadan kaldınlamadan 1997 Asya Krizi ve 1998 Rusya Krizi'nin etkileriyle ekonomide istikrarsızlıklar artmış ve ülke 2000 ve 2001 yıllarında yeniden kriz ortamına sürüklenmiştir. Bu krizlerin etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla istikrar programlan hazırlanmış ve bu istikrar programlan kısmen basan elde etmiş, büyük çoğunlukla da basan elde edilemediğinden programlar uygulamadan kaldırılmışlardır. Günümüzde, yeni bir kriz ortamına girilmesinin engellenmesi amacıyla ekonomik dengeler üzerinde hassas bir şekilde durulmakta ve ekonomide istikrarın sağlanması amacıyla alınan kararların ciddi olarak uygulanması çalışmalan sürdürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Economical instability is a situation mat almost every country can face with at different times. The programs which are prepared to get over these kinds of problems are called as stability programs. Although the programs prepared to overcome economical instabilities differ in the socio-economical structures of every country, there are some basic and also common policy applications. In addition to the stability policies based on heterodox and orthodox policies, mixed stability policy applications, which are also basically depend on the previously mentioned policies, are very common. Turkish economy has faced with frequent economical crises lastly. Before being able tip overcome the effects of the economical crisis appeared in 1994, the instabilities on the economy has increased with the impacts of 1997 Asian Crisis and 1998 Russian Crisis; thus, the country has been dragged into crisis in 2000 and 2001. In order to remove the effects of these crises, new stability programs have been prepared and these programs have partly been successful, however, mostly due to their unsuccessfulness, they have been abrogated. Today, not to enter a new crisis environment, it is the economical equilibrium that is greatly dwelled upon; in addition, the decisions taken to ensure the stability in economy are tried to be applied seriously.