Özel ilköğretim okullarında İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemlerinin niteliksel olarak belirlenmesi
A qualitative analysis of the methods English teachers use in private schools
  1. Tez No: 148634
  2. Yazar: HÜSEYİN KAYGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YANPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Öğretim Yöntemleri, İletişimci Yaklaşım, İnternet, Language Teaching Methods, Communicative Approach, Internet
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Tez Başlığı : Özel İlköğretim Okullarında İngilizce Öğretmenlerinin Kullandıkları Öğretim Yöntemlerinin Niteliksel Olarak Belirlenmesi Tez Yazan : Hüseyin Kaygın Tez Danışmanı : Doç. Dr. Tuğba Yanpar Tez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2004 Sayfa Adedi : 65 ÖZET İlköğretim İngilizce öğretmenlerinin yöntem bilgileri, tercihleri, yöntem tercih nedenleri, İngilizce öğretim yöntemlerine ilişkin yenilikleri izleme yolları bu çalışmada araştırılan temel konulardır. Nitel bir çalışma olan bu araştırmanın ömeklemini, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı, Zonguldak, Bartın ve Ereğli'deki özel ilköğretim okullarında çalışan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket ve görüşmeler kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, anketlerden elde edilen nicel veriler ve İngilizce öğretmenleri ile yapılan görüşmelerden sağlanan niteliksel veriler değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Anket verileri için yüzdelik değerler kullanılırken; görüşmelerin çözümlenmesi sonucu elde edilen niteliksel veriler ise ve betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmeye alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda; elde edilen sonuçlar şu şekilde ifade edilebilir: a) Öğretmenlerce kullanımı en fazla tercih edilen yöntem İletişimci Yaklaşım olmuştur. b) Öğretmenlerin kullanmayı tercih etmediği yöntem Gramer-Çeviri Yöntemi olmuştur. c) Grupla Dil öğretimi Yöntemi hiçbir öğretmen tarafından telaffuz edilmemiştir. d) Dil öğretimin yöntemlerine ilişkin yenilikleri takip etme yöntemleri içinde en fazla kullanılan yöntem internet olmuştur. e) Öğretmenlerin hepsi İngilizce öğretimine yönelik yeni bir yönteme pozitif yaklaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Primary School Teaching Title : A Qualitative Analysis of the Methods English Teachers Use in Private Primary Schools Author ??-'": Hüseyin Kaygın i Adviser : Asst.Prof.Dr. Tuğba Yanpar Type of Thesis : MSc. Thesis, 2004 Page Number : 65 ABSTRACT Primary school English teachers' knowledge of method, method preference* the reasons for their preferences, their ways of following the developments m language teaching methods are the basic issues searched in this study. The sample of me study includes English teachers workingHat Private primary Schools in Zonguldak, Bartın and Ereğli in 2003-2004 Fall Semester. In Jthe :study questionnaires and interviews were used for data collecting. Quantitative data obtained from questionnaires and qualitative data obtained from the interviews with English teachers were evaluated for testing study hypotheses. Percentage values was used so as to evaluate the data obtained from teacher questionnaires, while qualitative data, obtained by analysing the interviews, was evaluated by descriptive analysis method. Findings obtained from the analyses can be expressed in the following ways: a) The method preferred most by the teachers was Communicative Approach. b) The method that the teachers didn't prefer was Grammar Translation Method. c) No teacher mentioned about Community Language Learning Method. d) Internet was the most popular way for following the developments in language teaching methods e) All the teachers had a positive attitude towards a new method for teaching English.