Aktif öğrenme ve alternatif değerlendirme yaklaşımlarının sosyal bilgiler öğretiminde kullanılabilirliği
The usableness of active learning strategies and alternative assesment approaches in social studies
  1. Tez No: 148636
  2. Yazar: RAMAZAN ŞÜKRÜ PARMAKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞBA YANPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme yaklaşımlan, Sosyal bilgiler öğretimi, Öğrenci merkezli eğitim, Öğretmen yeterlikleri, Alternatif Değerlendirme, Active Learning Approaches, Social Studies Teaching, Student Centered Education, Adequacy Of Teachers, Alternative Assesment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programlan ve Öğretim Anabilim Dalı Tez Başlığı : Aktif Öğrenme Ve Alternatif Değerlendirme Yaklaşımlarının Sosyal Bilgiler öğretiminde Kullanılabilirliği Tez Yazan : Ramazan Şükrü Parmaksız Tez Danışmanı : Doç. Dr. Tuğba Yanpar Şahin Tez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2004 Sayfa Adedi : 101 ÖZET Bu araştırmanın amacı, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin Aktif öğrenme ve Alternatif Değerlendirme yaklaşımlan konulannda yeterliklerini, kullanım sıklığını ve bu yaklaşımlann Sosyal Bilgiler derlerinde kullanılabilirliğine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma örneklemi olarak Zonguldak ili merkez ve bağlı ilçelerdeki görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmenleri seçilmiştir. Araştırmaya 160 kadar Sosyal Bilgiler öğretmeni katılmıştır. Bunlardan 118 öğretmenin anketi geçerli sayılmıştır. Araştırma yöntemi olarak tarama modeli seçilmiş olup anket ve görüşme yapılmıştır. Araştırmanın verileri, öğretmenlere uygulanacak ve dört bölümden oluşan anket formu ve görüşmelerden elde edilmiştir. Anketi asıl çalışma grubuna uygulamadan önce pilot çalışma yapılmış ve Cronbach Alpha güvenirliği 0.89 olarak bulunmuştur. Aynca anket formunun geçerliği için ilgili alanda çalışan 4 öğretim üyesinin görüşü alınmıştır. Anketleri desteklemek amacı ile random yolla seçilen yeter sayıda kişiyle de görüşme yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin çoğu sunuş yoluyla öğretme yaklaşımını, genelde düz anlatım yöntemi ve soru-cevap tekniği kullanarak işlemeyi değerlendirmede ise klasik (essay) ve çoktan seçmeli sınav türlerini tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Yapılan görüşmelerde bunun sebepleri olarak programın çok yoğun olması, zaman yetersizliği ve alan konularının çok soyut olmasını belirtmişlerdir. Çalışma sonunda, öğretmenlerin bu yaklaşımlarda yeterli bilgiye sahip olmadıklan, bunun sebebi olarak aldıklan eğitim sırasında ya hiç görmediklerim ya da bu konulan gördüklerini fakat kullanmadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin tamamına yakım aktif öğrenme ve alternatif değerlendirme yaklaşımlanmn İlköğretim Sosyal Bilgiler dersinde kullanılabileceği yönünde olumlu görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curriculum and Instruction Title : The Usableness of Active Learning Strategies and Alternative Assesment Approaches in Social Studies Ramazan Şükrü Parmaksız Asst. Prof. Dr. Tuğba Yanpar Şahin MSc. Thesis, 2004 101 Author Adviser Type of Thesis Page Number ABSTRACT The aim of this research is the adequacy of Elemantary Social Studies teachers on the subjects of active learning and alternative assesment approaches, the frequency of usage and their opinions about the practicess of these approaches in Social Studies. As a researh sample, Social Studies teachers working in Zonguldak and adminisrative districts within Zonguldak are chosen. About 160 Social Studies teachers are participated in the recearh. Quastionaires of the 119 teachers in this group are counted as valid. Survey method was used in this study the quastionaires which consist four section, and interviews were used. Before applying quastionaires to the working group, pilot study had been done and the reliablility Cronbach Alpha is found out as 0,89. Besides, opinions of four intructurs are used providing face and content validity of the quastionaires. For support the quastionaires, interviews were made with enogh people who are chosen randomly. As a result of this study, most of the teachers prefer the approaches of education by the method of presentations, the lecture method and the tecnique of question-answer. That prefer essay and multiple choice tests. In the interviews they stated the reasons as the intensity of program, inadequacy of time and abstractness of the subject fields. At the end of the work, teachers stated that they didn't have adequent knowledge about these approaches and they stated the reason as they didn't learn these approaches during their education or unless they had learned they didn't use. Nearly all of the teachers stated positive opinions about the practices of the approaches of active learning and alternative assesment in the Elementary Social Studies.