Oluşturmacı (Constructivist) yaklaşıma dayalı işbirlikli öğrenmenin ilköğretim sosyal bilgiler dersindeki etkileri
The effects of cooperative learning based on constructivist approach in primary social studies
- Tez No: 148637
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞBA YANPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oluşturmacı Öğrenme, İşbirlikli Öğrenme, Aktif Öğrenme, Constructivist Learning, Cooperative Learning, Active Learning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programlan ve Öğretim Anabilim Dalı Tez Başlığı : Oluşturmacı (Constructivist) Yaklaşıma Dayalı İşbirlikli Öğrenmenin İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersindeki Etkileri Tez Yazan : Ali Arslan Tez Danışmanı : Doç. Dr. Tuğba Yanpar Tez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2004 Sayfa Adedi : 103 ÖZET Bu çalışmada,“Oluşturmacı Yaklaşıma Dayalı İşbirlikli Öğrenme Modeli”nin Sosyal Bilgiler Dersindeki Etkileri incelenmiştir. Araştırma iki grup üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri başarı testi, tutum ölçeği, gözlem ve görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Niceliksel veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir Araştırmada elde edilen bulgular aşağıdaki gibidir. 1. Deney grubu öğrencilerine uygulanan basan testinde ön test ile son test puanlan arasında anlamlı fark çıkmıştır. 2. Kontrol grubuna uygulanan başarı sınavı ön test puanlan ile son test puanları arasında anlamlı fark çıkmamıştır. 3. Deney grubuna uygulanan tutum ölçeğinde ön test puanı ile son test puanı arasında anlamlı fark bulunmuştur. 4. Deney grubu ile kontrol grubuna uygulanan basan sınavı son test puanlan arasında deney grubu lehine anlamlı fark vardır. 5. Deney grubu ile kontrol grubuna uygulanan tutum ölçeği son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark vardır. 6. Deney grubu öğrencilerinin öğrenme düzeyini en çok açıklayan değişken ön testtir. 7. Çalışma esnasında öğrencilerin kendilerinin öz güvenlerinde artış olduğu, derse daha çok katıldıktan gözlenmiştir. 8. Öğrencilerin en çok hoşlanna giden etkinlik asetat üzerine haritalar çizerek sınıfa sunmaktır. Bu araştırma sonucunda öğrencilerin heterojen gruplar içinde ön bilgilerinden hareketle kendilerinin çalışmaları ve etkinlik oluştunrıalannm daha aktif ve zevk alarak öğrenmelerini sağladığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curriculum and Instruction Title : The Effects of Cooperative Learning Based on Constructivist Approach in Primary Social Studies AH Arslan Assoc. Prof. Dr. Tuğba Yanpar MSc. Thesis, 2004 103 Author Adviser Type of Thesis Page Number ABSTRACT In this study, the effects of cooperative learning based on constructivist learning approach were examined in Social Studies Course. The data of this study were collected with the help of achievement test, attitude scale, observations, and interviews. Quantitive data were analysed in SPSS and qualificative data were analysed by coding. The research findings can be summarized as below: 1. There was a significant difference between pre test and post test achievements applied as a achievement test to experimental group. 2. There wasn't a significant difference between pre test and post test achievements applied in the control group. 3. There was a significant difference between pre test and post test attitudes applied in the experimental group and this difference was in favor of experimental study. 4. There was a significant difference between post test achievement of experimental group and post test achievement of control group and this difference was in favor of experimental group. 5. Pre test was the most important variable to predict the achievement of experimental group students. 6. It was found that there was a significant relation between pre test and post test achievements. 7. During this experimental activities, almost all students in experimental group were active. 8. Drawing map onto transparencies was the most pleasant activity for experimental group students. At the end of this study, it was observed that students learnt more actively and pleasantly in the heterogen cooperative learning groups based on constructivist approach.