Bergama ilçesinin etnobotaniği
Ethnobotany of Bergama
- Tez No: 149508
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİ BEKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bergama, Etnobotanik
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
V ÖZET BERGAMA İLÇESİNİN ETNOBOTANİĞİ BIÇAKÇI, Banu Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü, Botanik A.B.D Tez Yöneticisi :Yrd.Doç. Dr. Lütfi BEKAT Şubat 2004, 106 sayfa Bu çalışmada Bergama yöresinde tıbbi, yiyecek-besin ve endüstriyel amaçla kullanılan bitkiler araştırılmıştır. Çalışma sonunda 31 familyaya ait 55 takson belirlenmiştir. Belirlenen taksonların 48 tanesi tıbbi amaçlı 19 tanesi, yiyecek ve besin amaçlı, 7 tanesi ise endüstri bitkisi olarak kullanılmaktadır. En çok takson içeren familyalar Labiatae (Lamiaceae), Compositae (Asteraceae), Rosaceae, Malvaceae ve Cruciferae (Brassicaeceae)' dir. Tıbbi amaçlı olarak en çok kullanılan taksonlar, Urtica dioica (42 kişi), Cichorium intybus (27 kişi), Mentha aquatica (25 kişi), Origanum onites (21 kişi), Rosmarinus officinalis (20 kişi) ve Melissa officinalis (20 kişi) dir.VI Yiyecek ve besin amaçlı olarak en çok kullanılan taksonlar Foeniculum vulgare (53 kişi), Urtica dioica (48 kişi), Cnicus benedictus {Al kişi), Malva sylvestris (39 kişi), Erodium cicutarium (28 kişi)'dir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ETHNOBOTANY OF BERGAMA BIÇAKÇI, Banu Mç S.C in Biology Dept. Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Lütfı BEKAT February 2004, 106 pages Plants used in Bergama district for medical, nutritional and industrial purposes was investigated in this study. At the end of ethnobotany study in all 55 taxa belonging to 31 families were collected. The 48 pieces of the defined taxa have been used for medical, the 19 pieces nutritional and the 7 pieces for industrial purposes. The families which include the most taxa are Labiatae (Lamiceae), Compositae (Asteraceae), Rosaceae, Malvaceae and Cruciferae (Brassicaeceae). The most taxa which are used for medical are Urtica dioica (42 person), Cichorium intybus (27 person), Mentha aquatica (25 person),VIII Origanum unites (21 person), Rosmarinus officinalis (20 person) and Melissa officinalis (20 person). The most taxa which are used for nutritional are Foeniculum vulgare (53 person), Urtica dioica (48 person), Cnicus benedictus (47 person), Malva sylvestris (39 person), Erodium cicutarium (28 person). Keywords : Bergama, Ethnobotany