Elyaf nepsinin iplik nepsi üzerine etkisinin incelenmesi ve Türkiye'deki bazı işletmelerde deneysel çalışma
Examination of the fiber neps effect on yarn neps and experimental study in some of the firms in Turkey
  1. Tez No: 149509
  2. Yazar: GONCA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN KIRTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, elyaf nepsi, tohum kabuğu nepsi, iplik nepsi, AFIS, karde iplik üretim hattı, penye iplik üretim hattı, korelayon, Cotton, fiber neps, seed coat neps, yam neps, AFIS ^Advanced Fiber Information System), carded and combed yarn production line, correlation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
V ÖZET ELYAF NEFSİNİ İPLİK NEPSİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE'DEKİ BAZİ İŞLETMELERDE DENEYSEL ÇALIŞMA ÖZ&BLİK, Gonca Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Erhan KER,TAY Ocak 2004, 179 sayfe İşletmeye alınan ham maddenin kalitesi ile son ürün olan ipliğin kalitesi arasında direkt bir ilişki vardır. Yüksek kalitede dokuma ve örme kumaş elde edümesmde gerekli olan iyi kalitede ipEk üretimi için en baştan başlayarak pamuk lifinin kalitesine ve işlenmesine Önem verilmelidir. Birbirine karışmış ve düzensiz yapıdaki liflerin oluşturduğu lif düğümleri olarak tanımlanabilen pamuktaki neps iplikte kısa* kaim yerlerin oluşmasına ve dolayısıyla düzgünsüz kumaş görünümüne yol açmaktadır, Bu tez çalışmasında farklı orjinİerden gelen ham maddelerin içerdiği neps ve tohum kabuğu nepsi rniktariarı ve büyüklüklerindeki değişim, karde ve penye pamuk iplikleri üretiminin çeşitli aşamalarında mcelenrniştir. Ayrıca hammaddelerin içerdiği elyaf nepsi, tohum kabuğu nepsi ve üretilen ipKklerdeki iplik nepsferi ile AFIS ve HVI cihazlarryla ölçülen çeşitli lif özettikleri arasındaki korelasyon incelenmiştk. İphTt nepsinin, eh/af özellikleri yardamyla tahminfenmesi amaeryla çoklu regresyori. analizleri yapılarak regresyon denklemleri çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EXAMINATION OF THE FİBER NEPS EFFECT ON YARN NEPS AND EXPERTMENTAL STUDY IN SOME OF THE FTRMS IN TURKEY ÖZÇELİK, Gonca MSc in Textile Eng. Supervisor: Pro£ I5r. Erhan KIRTAY January 2004, 179 pages There is a direct correlation between the quality of raw materials and the end products. In order to produce high-quality cotton yarns that will produce bigİMjuafây woven and knitted fabrics, emphasis needs to be given pn the quality and processing of cotton lint. Neps m cotton lint, defined as a sm$Jl knot of entangled and unorganized fibers cause formation of short, thick placed in yarns and therefore less uniform fabric appearance. In this thesis, the variations of numbers and sizes of fiber and seed coat neps in raw materials from different origins have been investigated in som£ parts of the production line of carded and combed yarn. Moreover, the correlation between fiber neps, seed coat neps, yarn neps and various fiber properties measured by AFIS and HVI instruments have been determined. In order to predict the yarn neps from fiber properties, by means of multiple regression anarysiSr the regression equations have been obtained.