Bilgi yönetimi ve inşaat sektöründe uygulamaları
Knowledge management and its applications in construction industry
- Tez No: 149510
- Danışmanlar: PROF. ORHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İnşaat Mühendisliği, Information and Records Management, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, bilgi yönetimi, bilgi toplumu, bilgi ekonomisi, öğrenen organizasyonlar, Construction industry, knowledge management, knowledge society, knowledge economy, learning organizations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
V ÖZET BİLGİ YÖNETİMİ VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE UYGULAMALARI ÇALIŞ, Gülben Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Orhan Yüksel Ocak 2004, 83 sayfa Bu çalışmada, yeni bir yaklaşım olan bilgi yönetiminin açıklanması ve inşaat sektöründe kullanım olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bilgi ve bilgiye ilişkin kavramlar tanıtılarak, organizasyonların sa hip olduğu bilgi ve entelektüel varlıklar ele alınmıştır. Bilginin yaratıl ması, paylaşılması, saklanması ve kullanılmasını kapsayan bilgi yönetimi evreleri, bilgi organizasyonları, öğrenen organizasyonlar ve bilgi teknolo jileri açıklanmaya çalışılmıştır. İnşaat sektöründe bilgi yönetimi ile ilgili yapılmış çalışmalar, uygulama alanları ve karşılaşılan zorluklar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT KNOWLEDGE MANAGEMENT AND ITS APPLICATIONS IN CONSTRUCTION INDUSTRY ÇALIŞ, Gülben MSc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Orhan YÜKSEL January, 2004, 83 pages This study aims to explain and research knowledge management which is a new approach and its possible areas of use in the construction industry. Knowledge and knowledge based terms are introduced, knowledge and intellectual capital of the organizations are dealt with. Knowledge management cycle including creating, sharing, storing and utilizing of knowledge, learning organizations and knowledge technologies are explained. Studies related with knowledge management applied in the construction industry, areas of application and challenges encountered are presented.