Kollagen ve polimer bazlı biyomateryal eldesi ve değerlendirilmesi üzerine bir araştırması
A research on production and utiusation of collagen and polymer based biomaterial
- Tez No: 149521
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deri Mühendisliği, Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather Engineering, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: Kollagen, kompozit yüzey, kollagen-polimer yüzeyler, biyomateryal, Collagen, composite surface, collagen polymer surfaces, biomaterial
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET KOLLAGEN VE POLİMER BAZLI BİYOMATERYALELDESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTHIMA ÇELİK, Deniz Doktora Tezi, Deri Teknolojisi Bolumu Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Özcan SARI Haziran 2004,79 Sayfa Bu araştırmada; derinin fibriler proteinlerinden olan kollagenin sentetik polimer ile farklı oranlarda karışımları hazırlanmış, bu karışımlar film formunda şekillendirilmiş ve elde edilen kompozit filmin biyomateryal olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, deriden enzimatik yöntemlerle elde edilmiş, ISO 11014-1 standardına sahip, toz formda cilt ve mukoza uyumlu, ticari kollagen hidrolizat ile medikal saflıkta, termoplâstik poliüretan esaslı ticari polimer ürün kullanılmıştır. En uygun film, 0,5 g kollagen/1,0 g polimer ve 1,0 g kollagen/1,0 g polimer oranlarından elde edilmiştir. Buna göre elde edilen kompozit ürünlere bazı fiziksel test ve kimyasal analizler uygulananarak özellikleri incelenmiştir. Daha sonra kompozit yüzeylerin, deri defektlerinde yara örtü materyali olarak kullanım olanakları araştırılmış ve deney hayvanları ile invivo uygulamalar yapılarak, biyouyumluluğu değerlendirilmiştir. İn vivo uygulamalarda, elde edilen kompozit yüzeylerin yara iyileşme hızını destekleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON PRODUCTION AND UTIUSATION OF COLLAGEN AND POLYMER BASED BIOMATERIAL ÇELİK, Deniz Thesis of Doctorate, Department of Leather Engineering Director of Thesis: Prof. Dr. Özcan SARI Jud 2004, 79 Pages In this research, various proportions of synthetic polymers and collagen which is one of the fibrillar proteins of the hide, were prepared. These proportions were shaped in film form and the possibility of using this composite film as biomaterial was investigated. The collagen hydrolisate is compatible with skin and mucosa, in powder form and has the ISO 11014-1 standard. By this aim, the collagen hydrolisate obtained from hide by enzymatic methods and a polymer which is medically pure and based on thermoplastic polyurethane were used. The most suitable film was prepared by 0.5 g collagen /1.0 g polymer and 1.0 g collagen / 1.0 g polymer. According to this, the physical test and chemical analysises were applied obtained composite films. Then the usage of the composite film as a wound dressing material in skin defects were investigated and evaluated their biocompabilities by applying to the test animals. In in vivo applications, the composite surfaces obtained was determined to have a positive effect on the healing rate.