Kollajen bazlı biyomateryaller
Collagen based biomaterials
  1. Tez No: 84231
  2. Yazar: ERDİNÇ ORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kollajen, biyomateryal, biyopolimer, doğal polimer, Collagen, biomaterial, biopolymer, natural polymer
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
özet iv ÖZET Bu çalışmada katgüt (ameliyat ipliği) üretiminde kullanılan koyun ince barsağı atıklarından enzimatik hidroliz yöntemi ile kollajen saflaştırılması ve bu kollajenden biyomateryal olarak kullanılmak üzere dokuma olmayan“non-woven”matris elde edilmesi ele alınmıştır. Kaynak dokuda yer alan safsızlıklar tuz ekstraksiyonu ile uzaklaştırılmış, elde edilen dokuda yer alan kollajen pepsin enzimi kullanılarak hidroliz edilmiş ve asetik asit tampon çözeltisinde çözünür hale getirilmiştir. Enzimatik hidroliz basamağında enzim konsantrasyonu, sıcaklık ve pH' a bağlı optimum koşullar belirlenmeye çalışılmıştır. Hidroliz sonrası çözelti buharlaştırma yöntemi kullanılarak kollajen matrise dokuma olmayan (non-woven) şekil verilmeye çalışılmış, glutaraldehid (GA) çapraz bağlama ajanı kullanılarak matrisler çapraz bağlanmıştır. Çapraz bağlama basamağında kollajen matrislerin çekme sıcaklıkları referans alınarak, optimum çapraz bağlayıcı konsantrasyonu, reaksiyon sıcaklık ve süresi belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen ürün ticari kullanım bulmuş hemostatik keçe (felt) ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract ABSTRACT In this study, the purification of collagen from the waste of sheep intestine utilised in the catgut (surgical suture) manufacturing were investigated by the enzymatic hydrolysis proses. Than the synthesis of a non-woven matrix as a biomaterial from the produced collagen are handled. The impurities involved in the source tissue have been removed by salt extraction. Collagen remained in the tissue has been hydrolysed by pepsin and solubilized in the acetic acid buffer solution. At the enzymatic hydrolysis, the optimum conditions relating to the concentration of the enzyme, temperature and pH have been tried to be defined. After hydrolysis, it has been worked to shape the collagen in the non-woven form by solvent evaporation method. Than a matrix has been obtained by crosslinking with glutaraldehyde. At the crosslinking step, optimum crosslinking agent concentration, reaction temperature and time have been tried to be optimised by considering the shrinkage temperature of collagen matrix as reference value. The obtained product has been compared to the commercial felt-like haemostatic product.