Bazı kuşburnu türlerinde tanımlama ve çiçek tomurcuğu oluşumu üzerinde araştırmalar
Researches on identification and flower bud formation of some rose hip species
  1. Tez No: 149527
  2. Yazar: HAYRİ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADALET MISIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, çiçek tomurcuğu, çiçektozu, SEM, yaprak, meyve, asit fosfotaz, esteraz, peroksidaz, Rose hips, flower bud, pollen, SEM, leaf, fruit, acid phosphatase, esterase, peroxidase
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZET BAZI KUŞBURNU TÜRLERİNDE TANIMLAMA VE ÇİÇEK TOMURCUĞU OLUŞUMU ÜZERİNDE ARAŞTİRMALAR SAĞLAM, Hayri Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adalet MISIRLT Mart 2004, 205 Sayfa Bu çalışmada, kuşburnu bitkisinde çiçek tomurcuğu farklılaşması ve gelişimi ile çiçektozu oluşumu gözlenmiştir. Diğer yandan, Rosa canına, Rosa rugosa, Rosa dumalis türleri ve Kemalpaşa'da doğal floradaki çalılarda SEM tekniği ile çiçektozlarının morfolojik özellikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, bu materyalde bazı yaprak ve meyve özellikleri saptanmış ve yaprak örneklerinde enzim elektroforezi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, çiçek tomurcuğu farklılaşmasının şubat ayı başmda başlayıp, mart ayı sonunda tamamlandığı belirlenmiştir. Çiçektozu oluşumu sırasında mayoz bölünmenin tşlofaz-2 safhasında, bir hücre zan içerisinde altı çiçektozu oluştuğu gözlenmiştir. SEM tekniği ile yapılan çalışmada, çiçektozu boyutları, eksin tabakasının yapısı ve porlann yüzeyde dağılım durumlarının türlere ve çalılara bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Diğer yandan, çalışmada incelenen örneklerde yaprak ve meyve özellikleri bakımından farklılık olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, enzim elektroforezinde asit fosfotaz, esteraz ve peroksidaz enzimleri bant oluşturma yönünden incelenmiş, sadece peroksidazda bant oluşumu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON IDENTIFICATION AND FLOWER BUD FORMATION OF SOME ROSE HD? SPECIES SA?LAM, Hayri PhD. In, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Adalet MISIRLI March 2004, 205pages In this study, the differentiation and development of flower bud and pollen formation in rose hips were searched. Besides, the pollen morphology was investigated by using SEM techniques in Rosa canina, Rosa rugosa, Rosa dumalis and bushes grown in natural flora of Kemalpaşa region. In addition, some leaf and fruit properties were determined in the same material. On the other hand, enzyme electrophoresis was carried out in leaf samples. As a result of this study, the flower bud formation begun at the first of february and completed at the end of march. At the stage of pollen formation, it was observed that, there were six pollens in the cell membrane at telophase-2 stage of meiosis. Additionally, on SEM evaluations, some differences in relation to sİ2e and exine structure of pollen and the distribution of pores on the surface according to the Rosa spp. and bushes were determined. Also, leaf and fruit characteristics were differ on investigated samples. On the other hand, acid phosphatase, esterase and peroxidase isozymes were studied. On enzyme electrophoresis, band formation was observed only for peroxidase.