Türkiye ve AB arasında tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde uygulanan teknik mevzuat ve Türkiye'nin AB teknik mevzuatına uyumu üzerine bir araştırma
Between Turkey and EU have applied technical legislation on agriculture and food products trade and a research on Turkey harmonize to EU technical legislation
  1. Tez No: 149526
  2. Yazar: ZEYNEP DALGA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERRUH IŞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-AB İlişkileri, Gıda Güvenliği, Teknik Engeller, Association Between Turkey and EU, Food Safety, Technical Barriers
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 413
Özet
ÖZET TÜKİYE VE AB ARASINDA TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ DIŞ TİCARETİNDE UYGULANAN TEKNİK MEVZUAT VE TÜRKİYE'NİN AB TEKNİK MEVZUATINA UYUMU ÜZERİNE BİRARAŞTHIMA DALGA, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ferruh IŞIN 12 Mart 2004, 381 sayfa Türkiye- AB ilişkileri; 31 Temmuz 1959 tarihinde Türkiye'nin AET'ye katılmak için müracaatıyla başlamış ve günümüze kadar devam etmiştir. Avrupa Konseyi'nin Aralık 1999'da gerçekleştirdiği Helsinki Zirvesin' de Türkiye AB'ne üyelik için aday ülke statüsü kazanmıştır. Türkiye'nin 2002 yılı ticaret verilerine göre, AB ülkelerinin ithalatırnızdaki payının %45,4 oranında, ihracatımızdaki payının ise %51,3 oranında olduğu görülmektedir. Bu çalışmada ilk olarak, taran ve gıda ürünleri dış ticaretinde ortaya çıkan teknik engellerin genel özellikleri incelenmiş, daha sonra dünyadaki uygulamalar incelenerek, Türkiye ve AB arasında uygulanan teknik mevzuat karşılaştırılmalı olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, gıda sanayiimizde faaliyet gösteren ve AB ülkelerine ihracat yapan işletmelerde yaşanan en önemli sorunların, gıda hijyen koşullarının sağlanamaması, laboratuarlarımızın akredite edilmemiş olması, istenilen kalite ve standartlarda hammadde sağlanamamasına bağlı olarak son ürün kalitesinin düşük olması, yasal açıdan AB mevzuatlarına uyumun tamamen gerçekleştirilememiş olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında da bu sorunlara çözüm olacak yaklaşımlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT BETWEEN TURKEY AND EU HAVE APPLIED TECHNICAL LEGISLATION ON AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTS TRADE AND A RESEARCH ON TURKEY HARMONIZE TO EU TECHNICAL LEGISLATION DALGA, Zeynep MSc in Agriculture Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ferruh IŞIN 12th March 2004, 38 lpage Association between Turkey and EU was established in 31st July 1959 applying to join EU. And then in Helsinki Meeting of European Council in December 1999, Turkey had candidate country statue for EU membership. According to Turkey's foreign trade data of the year 2002, EU countries have an important share in the import and export values of Turkey, that is 45,4% and 51,3% respectively. In this study, for the first time general characteristics of technical barriers to appear on agriculture and food trade were studied. After that, in this subject world applications and between Turkey and EU with comparing have applied technical legislation. In conclusion, the main problems that food companies encounter when exporting foods to EU countries were determined as:lack of hygienicpractices, having most laboratories not accredited yet, final products have poor quality characteristics caused by raw materials not meeting the quality criteria and standards, inadequacy in adaptation to EU legislation precedures. In the“conclusion”part of the study, some approaches that can be suggested as solutions to current problems were presented.