Bazı fungisit uygulamalarının Lycopersicon esculentum Mill. (domates) bitkisinde oluşturabileceği morfolojik, anatomik, fizyolojik değişikliklerin belirlenmesi ve verim üzerine etkileri
The determination of morphological, anatomical and physiological variatious on Lycopersicon esculentum Mill. (tomato) caused by some fungicide applications and their effects on yield
- Tez No: 149539
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEDRET TORT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lycopersicon esculentum Mili. (Domates), Fungisit, Fizyolojik Stres, Verim, Dayanıklılık, Lycopersicon esculentum Mill. (Tomato), fungicide, physiological stress, yield, resistance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
V ÖZET BAZI FUNGİSİT UYGULAMALARININ Lycopersicon esculentum Mili. (DOMATES) BİTKİSİNDE OLUŞTURABİLECEĞİ MORFOLOJİK, ANATOMİK, FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN BELİRLENMESİ VE VERİM ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZTÜRK, İlkay Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nedret TORT Haziran 2004, 257 sayfa Bu çalışmada Fethiye, Karaçulha beldesinde sera koşullarında yetiştirilen Lycopersicon esculentum Mili. (Domates) bitkisine etikette önerilen doz, önerilen dozun iki ve üç katı dozlarda Switch 62.5 WG (%37.5 Cyprodinil + %25 Fludioxonil), Chorus 50 WG (%50 Cyprodinil), Mythos SC 300 (300 g/L Pyrimethanil) ile üreticinin uyguladığı dozda Trival Forte Cansa (%20 Mancozeb + %21 Metalik Bakır) fungisitleri uygulanmış; ülkemiz için ekonomik öneme sahip domates bitkisinin morfolojik, anatomik ve fizyolojik yapısı ile meyve Yerimi üzerindeki olası etkileri araştırılmıştır. İlk fungisit uygulaması, fideler seraya şaşırtıldıktan sonra olmak Üzere; 7-10'ar gün ara ile toplam 8 kez yapılmıştır. Hasat döneminde ise farklı tarihlerde 3 hasat yapılmıştır. Fungisit uygulamalarının morfolojik yapıya olan yansımaları incelendiğinde; tüm uygulama gruplarında doz miktarı arttıkça buna paralel olarak % fitotoksisite değerlerinin de arttığı gözlenmiştir. En yüksek % fitotoksisite değeri Mythos SC 300'ün etikette önerilen dozunun üç katmm uygulandığı grupta tespit edilmiştir. Anatomik yapıdaki değişiklikler ise; temel yapının değişmesi boyutlarında olmayıp, hücrelerin boyut, şekil ve düzenlenişlerinde gerçekleşmektedir. Doz artışına paralel olarak uygulanan fungisitlerin domates bitkisi üzerindeki fitotoksik etkileri ve polen sterilitesi değerlerinde artış olmakta, sonuçtavn ÖZET (Devam) da hasat öncesi döneme ait uygulama grubu domates bitkilerinde KontroPe göre toplam yeşil meyve sayılarında düşüş gerçekleşmektedir. Yüksek dozlarda yaprak içsel ABA (Absisik asit) miktarlarında ve buna bağlı olarak kapalı stoma sayılarındaki artış, özellikle uygulanan fungisitlerin yüksek dozlarının domates bitkisinin fizyolojik yapısmda strese neden olduğunu açıkça göstermektedir. Hasat dönemindeki, tüm uygulama gruplarında pazarlanabilen sağlıklı meyve açısından verim Kontrol'e göre yüksek çıkmış; bu durum uygulanan kimyasalların domates bitkilerini serada gözlenen hastalıklara karşı koruyucu özelliklerinin bir sonucu olarak yorumlanmıştır. Öte yandan yine; çalışmamızda uygulama gruplarından elde edilen verimin, doz artışına paralel olarak arttığı ve en fazla verimin Chorus 50 WG grubuna ait olduğu görülmüştür. Uygulama gruplarındaki doz miktarı arttıkça verimin de artmasının nedeninin, parsellerde gözlenen fiıngal patojenlerin uygulanan kimyasalların etikette önerilen dozlarına duyarlılıklarının azalması ve sonuçta da uygulanan kimyasallara karşı dayanıklı ırklar olarak karşımıza çıkmasıdır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT THE DETERMINATION OF MORPHOLOGICAL, ANATOMICAL AND PHYSIOLOGICAL VARIATIOUS ON Lycopersicon Esculentum MILL. (TOMATO) CAUSED BY SOME FUNGICIDE APPLICATIONS AND THEIR EFFECTS ON YIELD ÖZTÜRK, tlkay Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Nedret TORT June 2004, 257 pages In this study, three fungicides, namely Switch 62.5 WG (37.5 % Cyprodinil + 25 % Fludioxonil), Chorus 50 WG (50 % Cyprodinil), Mythos SC 300 (300 g/L, Pyeimetiîânil), at label doses, twofold higher concentrations, threefold higher concentrations, and a fungicide, namely Trival Forte Cansa (20 % Mancozeb + 21 % metallic copper) at the dose level applied by the producer were pulverized on tomato plants in greenhouses in the Karaçulha area in Fethiye. Then, their likely effects on the morphological, anatomical and physiological structures of the tomatoes, which are of economic importance for Turkey, and on fruit yields were examined in both treated and untreated plants. A total of 8 applications were made at intervals of 7 to 10 days following the transplantation. A total of 3 harvests were made in the harvest time. When the effects of fungicide applications on morphological structures of tomatoes were examined, the percentages of the phytotoxicity levels in the treated plants were observed to increase in line with the increase in dose. The highest percentage of phytotoxicity effect was found in three higher concentration of Mythos 300 SC. As far as the changes in the anatomical structure of tomates are concerned, there were no changes in the basic structure but in the size, shape and order of cells. The phytotoxicity effects and the sterile pollen quantities of these fungicides applied in this study increased in line with the increase in dose, so the quantity of green fruit decreased in comparison with theXI ABSTRACT (Devam) untreated plants in the fungicide groups before the harvest period. The increase in the quantity of the leaves' endogen abscisic acid (ABA) and closed stomato is an obvious indication of the stress caused by the higher doses of applied fungicides on tomato plants. The productivity of the healthy ready-for-market fruit in the application groups was higher in the harvest time in comparison with those in the control groups, the fact which was thought to be the result of the preventive effects of the chemicals against the likely diseases of tomatoes. This study has discerned that the yield obtained from the treated groups increased in line with the increase in the dose and the highest yield belonged to Chorus 50 WG. Concerning the treated groups, the reason of the increase in yield in line with the increase in dose is that there was a decrease in sensitivity of fungal pathogens against the suggested doses on the label, which led to the growth of resistant races.