Doğu Anadolu'da dağılış gösteren tek eşeyli kertenkele türlerinin dağılışı, morfolojisi ve biyolojisi üzerine araştırmalar
Investigationon the distribution, morphology and biology of unisexual lizard species distributed in East Anatolia
- Tez No: 149538
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM BARAN, Y.DOÇ.DR. AHMET MERMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Darevskia armeniaca, Darevskia unisexualis, Darevskia uzzelli, Darevskia sapphirina, Darevskia bendimahiensis, partenogenetik türler, Türkiye, ekoloji ve taxonomi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
V ÖZET DOĞU ANADOLU' DA DAĞILIŞ GÖSTEREN TEK EŞEYLİ KERTENKELE TÜRLERİNİN DAĞILIŞI, MORFOLOJİSİ VE BİYOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İRET, Fatma Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticileri: Yrd. Doç. Dr. Ahmet MERMER, Prof. Dr. İ. BARAN Haziran 2004, 81 sayfa Yaptığımız çalışma sonucunda Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan partenogenetik kaya kertenkelelerinin bilinen lokaliteleri dışında başka lokaliteler de tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda örneklerin morfolojik karakterleri incelenmiştir. İncelenen morfolojik karakterler şunlardır; pholidosis, renk-desen durumları, vücut ölçüm ve oranlan. Ayrıca toplanan materyale ait biyolojik ve ekolojik özellikler de incelenmiştir. Sonuç olarak Doğu Anadolu bölgesinde Darevskia armeniaca, Darevskia unisexualis, Darevskia uzzelli, Darevskia sapphirina, Darevskia bendimahiensis olmak üzere 5 partenogenetik kaya kertenkelesi türleri ve bunların yaşadıkları bölgeler saptanmıştır. Türlerin renk ve desen durumları ile yaşadıkları biyotoplann renkli fotoğrafları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE DISTRIBUTION, MORPHOLOGY AND BIOLOGY OF UNISEXUAL LIZARD SPECIES DISTRIBUTED IN EAST ANATOLIA İRET, Fatma Ph. D in Biology Spervisiors: Ass. Prof. Dr. Ahmet MERMER Prof. Dr. Ibrahim BARAN June 2004, 81 papes In this study, any other possible localities of parthenogenetik rock lizards were tried to be detected except the known localities that have been found in East Anatolia region of Turkey. In this debate morphological characters have been investigated. The investigated morphological characters are; pholidosis, color pattern position, size and ratios of body. The biological and ecological characteristics of collected material were also investigated. Consequently, five partenogenetic rock lizard species and their localities were detected in East Anatolia. These are Darevskia armeniaca, Darevskia unisexualis, Darevskia uzzelli, Darevskia sapphirina, Darevskia bendimahiensis. Color pattern features of the species and photos of living biotops have been given. Key words : Darevskia armeniaca, Darevskia unisexualis, Darevskia uzzelli, Darevskia sapphirina, Darevskia bendimahiensis, partenogenetic species, Turkey, ecology, taxonomy.