Klasik regresyon modelinin geçerli olmadığı durumlarda bulanık regresyon yaklaşımı
Fuzzy regression approach in the cases that the classical regression model is in applicable
  1. Tez No: 149582
  2. Yazar: SİNEM BEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞANSLI ŞENOL, PROF.DR. EFENDİ NASİBOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık regresyon, LR tip bulanık sayı, bulanık uzaklık, bulanık en küçük kareler, WABL, ND1, ND2, Fuzzy regression, LR type fuzzy number, fuzzy distance, fuzzy least squares, WABL, ND1, ND2
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Klasik Regresyon Modelinin Geçerli Olmadığı Durumlarda Bulanık Regresyon Yaklaşımı BEKÇİ, Sinem Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Efendi Nasibov II. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şanslı Şenol Ağustos 2004, 160 sayfa Bu tezde Nasibov'un 1. uzaklık (ND1) ve 2. uzaklık (ND2) tanımı olarak adlandırılan iki yeni bulanık uzaklık tanımı öne sürülmüştür. Bu uzaklık tanımlan da dikkate alınarak iki yeni NDl'e dayanan bulanık en küçük kareler regresyon modeli ve ND2'ye dayanan bulanık en küçük mutlak sapmalar regresyon modeli şeklinde bulanık regresyon modelleri ortaya atılmıştır. Ortaya atılan bulanık regresyon modellerinin avantaj lanndan biri Nasibov'un uzaklık tanımlarının kullanılmasından dolayı tüm LR tip bulanık sayılar için üyelik fonksiyonlarının tam olarak dikkate alınması ve kolayca uygulanabilir olmasıdır. NDl'e dayanan bulanık en küçük kareler regresyon modelinin gösterim gücünün hesaplanmasında WABL determinasyon katsayısı formülü verilmiştir. İzmir İli merkez ilçelerinde emlak vergisinin tahminlemesinde kullanılan inşaat maliyetinin bulanık regresyon modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Fuzzy Regression Approach In The Cases That The Classical Regression Model Is Inapplicable BEKÇİ, Sinem Msc in Statistics Supervisor: Prof. Dr. Efendi Nasibov II. Supervisor: Assos. Prof. Şanslı Şenol August 2004, 160 pages In this thesis, two new distances those are called as“1. Nasibov' s distance definition (ND1)”and“2. Nasibov' s distance definition (ND2)”have been introduced. By taking into account ND1 and ND2, the new two fuzzy regression models that are called“Fuzzy least squares regression model based on ND1”, and“Fuzzy least absolute deviations model based on ND2”are proposed. One of the advantages of proposed regression models is that membership functions for all LR type fuzzy numbers are completely taken into account, easily applicable because of usage of Nasibov' s distances definition. The formulation of WABL determination coefficient has been proposed in the calculation representative ability of fuzzy least squares regression model based on ND1 is proposed. The fuzzy regression model of construction cost used in the estimation of property tax has been constituted in the center districts of Izmir.