Katı-sıvı atık yakma tesisinin geliştirilmesi ve termodinamik analizi
Thermodynamic analysis of a solid-liquid waste treatment unit and its improvement
- Tez No: 149617
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı-sıvı atık, Atık giderme, Termodinamik analiz, Solid - Liquid waste, waste treatment, thermodynamic analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET KATI - SIVI ATIK YAKMA TESİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE TERMODİNAMİK ANALİZİ AKSOY,Tolga Yüksek Lisans Tezi,Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Prof. Dr. Ali GÜNGÖR Mart 2004, 110 sayfa Günümüzde nüfusun artması ve buna bağlı olarak kullanılabilir enerji kaynaklarının azalması insanoğlunu yeni enerji kaynaklan bulmaya itmiştir. Yeryüzündeki birçok maddeden enerji kaynağı olarak yararlanılmaya başlanılmasına rağmen son zamanlarda artan çevre kirliliği, hem çevre kirliliğine yol açan etkenleri azaltma hem de bu etkenleri azaltırken yeni enerji kaynaklan bulma fikrini doğurmuştur. Son zamanlarda dünyada kullanılan enerji kaynaklanndan biri de atıklardan elde edilen enerjidir. Özellikle Avrupa ülkelerinde çok yaygın olan bu yöntem ülkemizde de yeni yeni uygulanmaya başlamıştır.Her türlü atığm berterafinı amaçlayan bu sistemler sayesinde çevreye verilen zarar önlenmiş ve aynı zamanda bu atıklardan buhar ve elektrik üretilmiştir. Bu çalışmada daha önceden belediyelerce toplanan atıkların yakılması ve atıklann içeriğindeki kalorifik değerlerden enerji elde etmeyi amaçlayan bu sistemin termodinamik analizi yapılmış ve sistemden elde edilen enerjinin kullanılabilirliği yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THERMODYNAMIC ANALYSIS OF A SOLID - LIQUDD WASTE TREATMENT UNIT AND ITS IMPROVEMENT AKSOY,Tolga MSc in Mechanical Engineering Supervisor.Prof. Dr. Ali GÜNGÖR March 2004, 1 10 pages Recently, according to increasing of population and decreasing of the sources of energy forced to find the new useful sources. Although we have started to use lots of materials to get energy on earth, increasing of environmental polution is forced us to find new sources and also to decrease the polution. Nowadays, one of the energy sources that we gain is coming from the waste energy. The method of getting energy from the wastes is so common in European countries. This method is also new concept for Turkey. In this thesis, we concerned about the method of burning solid and liquid wastes that have been collected and stored by municipalities and getting energy by the calorific values of wastes. We also concerned about the thermodynamic analysis of the system and the availability of the energy in the project.