Otobüs üst yapısının ve mukavemet arttırıcı parçalarının AEK R 66 regülasyonuna göre analizi
Analysis of the superstructure and strength increasing parts of buses in accordance with ECE R 66 regulation
  1. Tez No: 149625
  2. Yazar: SERAP GÜRSESLİ KAZAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otobüs, Gövde Kesiti, AEK R 66 Yönetmeliği, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Bus, Superstructure, ECE R 66 Regulations, Finite Elements Method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET OTOBÜS ÜST YAPISININ ve MUKAVEMET ARTTIRICI PARÇALARININ AEK R 66 REGÜLASYONUNA GÖRE ANALİZİ KAZAN GÜRSESLİ, Serap Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL Ocak 2004, 78 Sayfa Dünyadaki küreselleşmenin bir sonucu oluşan teknik standardlara uyum ve ülkemizin Avrupa Topluluğu'na üyeliği için gereken AT Teknik Mevzuatına uyum kapsamında, Motorlu Araçlar Tip Onayı Yönetmeliği'nde yer alan Üst Yapı Mukavemeti (AEK/ECE R 66) Regülasyonu, Proje kapsamında incelenerek; otobüs üst yapısına ait gövde kesiti, bu Regülasyonun teknik şartlarına uygun olarak sonlu elemanlar metodu ile analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar aynı kesit üzerinde yapılan deney sonuçları ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSIS OF THE SUPERSTRUCTURE AND STRENGTH INCREASING PARTS OF BUSES IN ACCORDANCE WITH ECE R 66 REGULATION (KAZAN) GÜRSESLİ, Serap MSc, in Mechanical Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL January 2004, 78 Page Necessary compliance to technical standards and the requirement for adopting the European Community Technical Legislation of the country for the membership into European Community is identified as a result of globalisation throughout the world. Within this scope, Regulation ECE R 66 - The Strength of the Superstructures - is studied in this project regarding the“Motor Vehicles Type Approval Directive”. A finite elements model of the section of a bus superstructure construction is analysed according to ECE R 66 requirements whereas the results were compared with the performed test results.