Computer simulation of rollover test of a category M3 vehicle superstructure using dynamic analysis software according to UNECE regulation no 66.02
UNECE R66.02 regülasyonuna göre dinamik analiz yazılımını kullanarak yapılan M3 kategori araç üst yapısının devrilme testinin bilgisayar simülasyonu
- Tez No: 706226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araç Devrilmesi, UNECE R66, Araç Üst Yapısının Dayanma Gücü, Sanal Araç Devrilme Analizi, Kategori M3 Araç Devrilmesi, Otobüs Devrilmesi, Sonlu Eleman Analizi, Vehicle Rollover, UNECE R66, Strength of Vehicle Superstructure, Virtual Rollover Analysis of Vehicle, Category M3 Vehicle Rollover, Bus Rollover, Finite Element Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Devrilme en tehlikeli ve ölümcül araç kazalarındandır. Bu nedenle araç üreticileri, yolcu güvenliğini garanti altına almak için ürettikleri araçların üst yapısının sağlamlığından emin olmalıdır. Bu nedenlerden dolayı UNECE R66 yönetmeliği ilk olarak 1997 yılında yayınlanmıştır. Bu çalışmada, aracın üst yapısının direncini ve yolcu yaralanma risklerini değerlendirmek için M3 kategorisindeki bir otobüsün devrilme kazasında mukavemeti ve yapısal davranışı simüle edilmiştir. Söz konusu sanal devrilme simülasyonu analizi, UNECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu) 66.02 numaralı yönetmeliğinin güvenlik yönetmeliğine göre yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rollover is one of the most dangerous and fatal vehicle accident. Therefore, vehicle manufacturers must be sure about the strength of the superstructure of vehicles they produce to guarantee passenger safety. Because of these reasons the regulation UNECE R66 was first released in 1997. In this study, the strength and structural behavior of a M3 category bus in a rollover accident was simulated to appraise the vehicle superstructure resistance and passenger injury risks. Aforementioned virtual rollover simulation analysis was carried out according to safety regulation of UNECE (The United Nations Economic Commission for Europe) Regulation number 66.02.