Karides uzatma ağlarında hedeflenmeyen türlerin avcılığını azaltmaya yönelik araştırmalar
Research on reduction of non-target species in shrimp trammel net
  1. Tez No: 149631
  2. Yazar: GÖKHAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ METİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Uzatma ağı, karides, hedef dışı av, ıskarta, İzmir Körfezi, Trammel net, shrimp, bycatch, discard, Izmir Bay
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Uzatma ağı balıkçılığındaki hedef dışı demersal ıskarta türler izmir Körfezi fanyalı karides balıkçılığında önemli bir problem olmaktadır. Hedef dışı yakalanan türler, balıkçılar için çalışma sürelerini arttırırken, ağların kullanım ömürlerini de azaltmaktadır. Problemin çözümü için mevcut kullanılan ağların kurşun yakasına sardon donatılarak iki grup deneysel ağ (DAİ ve DA2) ve mevcut ağlar (KAG) ile iki dönem içerisinde karşılaştınlmıştır. İlk dönemde DAİ ağ grubu KAG ağ grubuna oranla %36.46 daha az karides (Melicertus kerathurus) yakalamıştır. Bunun yanında %35.62 yengeç (Goneplax rhomboides), %40.71 karavida (Squila mantis) ve %44.77 madya (Bolinus brandaris) daha az avlanmıştır. Çalışmanın ikinci döneminde DA2 ağ grubu çalışmaya ilave edilmiştir. Bu dönemde, DAİ ağ grubu KAG ağ grubuna oranla karides (%8.09), yengeç (%66.15), karavida (%26.79) ve madya (%32.25) daha az yakalanmıştır. DA2 ağ grubu ise KAG ağ grubuna oranla karides (%0.99), yengeç (%50.63), karavida (%17.33) ve madya (%25.92) daha az yakalanmıştır. Bu çalışma, karides uzatma ağlarında sardon kullanımının hedef dışı avm azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Ağlarda kullanılan sardonun yüksekliği hedef dışı avm azaltılmasında önemli bir kriterdir.
Özet (Çeviri)
Demersal discard species is an important problem in shrimp trammel net fishery in Izmir Bay. Catch of non-target species causes extra work for fishermen and decreases labour life of nets. Thicker netting was attached to lead line of traditional shrimp trammel net as modification and two groups of experimental net (DAI and DA2) and one group of traditional nets (KAG) were compared in two periods to solve this problem. In the first period of the study DAI net group caught 36.46% fewer shrimp {Melicertus kerathurus) in comparison to KAG. In addition to this, 35.62% crab (Goneplax rhomboides), 40.71% mantis shrimp {Squila mantis) and 44.77% purple dye murex {Bolinus brandaris) were caught fewer than those in KAG net group. In the second period of the study DA2 net group were joined into the trial. In this period, DAI net group compared with KAG net group caught less shrimp (8.09%), crab (66.15%), mantis shrimp (26.79%) and purple dye murex (32.25%). DA2 net group caught fewer shrimp (0.99%), crab (50.63%), mantis shrimp (17.33%) and purple dye murex (25.92%) than KAG net group. In this study indicates that the net modification was capable of reducing bycatch. The height of the thicker netting is an important criterion for bycatch reduction.