Değişik tip ve incelikteki uçucu küllerin harç dayanımına etkisi
Effect of fly ash type and fineness on the mortars strength
  1. Tez No: 149632
  2. Yazar: SELİM GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEMSİ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, incelik, basınç dayanımı, Fly ash, fineness, compressive strength
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET DEĞİŞİK TİP VE İNCELİKTEKİ UÇUCU KÜLLERİN HARÇ DAYANIMINA ETKİSİ GÖRGÜLÜ, Selim Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Şemsi YAZICI Aralık 2004, 100 sayfa Bu tez çalışmasında; uçucu kül inceliğinin ve tipinin kısa ve uzun zaman aralığında farklı kür koşullarında değişik oranda uçucu kul içeren çimento harçlarının basınç dayanımına etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada sekiz faklı inceliğe sahip dört farklı termik santralden alınmış küller, çimentonun %0, 5, 10, 15 'i yerine ağırlıkça kullanılarak 25 farklı karışıma sahip harçlar üretilmiştir. Üretilen harçlardan hazırlanan yeterli sayıdaki 50 mm ayntlı küp örnekler havada ve suda kür edilerek 3, 7, 28, 56, 90 ve 120 günlerde tek eksenli basınç deneyleri yapılarak basınç dayanımları belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde; uçucu küllü harçların kür koşullarından etkilendiği, basınç dayanımının inceliğe bağlı olarak arttığı ve uçucu küllü harçların erken zamanlarda dayanım kazanma hızının kontrol harcına göre daha düşük olduğu, ancak ilerleyen yaşlarda kontrol harcının dayanım kazanma hızını geçtiği belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde girişi, ikinci bölümde uçucu kül hakkında genel bilgiler, üçüncü bölümde uçucu küllerin beton özelliklerine olan etkisi, dördüncü bölümde uçucu kül ile yapılmış çalışmalardan özetler verilmiştir. Beşinci bölümde, yapılan deneysel çalışmalar, altıncı bölümde deneysel çalışmadan elde edilen sonuçlar ve değerlendirmeler, yedinci bölümde nihai sonuçlar, sekizinci bölümde öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECT OF FLY ASH TYPE AND FINENESS ON THE MORTAR STRENGTH GÖRGÜLÜ, Selim MSc in Civil Eng. Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Şemsi YAZICI December 2004, 100 pages In this theses the effect of different types of fly ash having various finenesses on the strength of fly ash cement mortars were studied. Both early strength and long-term strength of the mortars were invastigated. The fly ashes having eight different finenesses were obtained from four different power plants. 0, 5, 10 and 15% by weight of cement was replaced with each fly ash. In this way, 25 different mortar mixtures(including control mixture) were prepared. 50 mm cube specimens were cured in air and in water. The compressive strenght of mortar specimens was determined at 3, 7, 28, 56, 90 and 120 days. It was found that the curing conditions greatly affect the strenght of fly ash mortars. Increasing the fineness of the fly ash improved th compressive strenght. It was observed that the rate of strength development of fly ash mortars was lower then control specimen at early ages. At later ages, the opposite became ture. In first chapter of the study, introduction, in the second chapter general characteristics of the fly ash and the third chapter the effect of fly ash on concrete properties are presented. In the fourth chapter some previous studies related with fly as hare reviewed. The experimental sudy, results and discussions are given in chapter six the conlusions and recommendations are presented in chapters seven and eight, respectively.