Yapraktan çinko (Zn) uygulamasının sultani çekirdeksiz üzümde verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
Effect of zinc application through leaf productivity and various quality properties of sultana raisin
- Tez No: 149638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm, Ürün, Çinko Gübresi, Grape, crop, zinc fertilizer
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET YAPRAKTAN ÇİNKO (Zn) UYGULAMASININ SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMDE VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ AKGÜL, Adile Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Serdar KARA Şubat 2004, 46 sayfa Bu çalışma, sultam çekirdeksiz üzümde yapraktan çinko (Zn) besin elementinin uygulanmasının üzüm verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla 2002-2003 yıllan arasında yürütülmüştür. Çalışma Manisa ili Alaşehir ilçesi Tepeköy köyünde üretici koşullarında yürütülmüştür. Materyal olarak Sultani Çekirdeksiz üzüm (Vitis vinifera ev.) kullanılmıştır. Çalışmanın yapılacağı bağdan alman toprak örnekleri analizleri yapılmış, toprağın hafif alkali, kumlu tınlı bir yapıya sahip olduğu, mikro besin elementlerinden çinkonun yetersiz düzeyde olduğu saptanmıştır. Bu çalışmamızda değişik çinko gübrelerinin farklı dozları uygulanmıştır. Zn'lu gübrenin I.formu olan % 20'lik ZnS04.7H20'dan %0.25-%0.50 olarak Il.formu olan Zn Şelat (DISSOLVINE %15 Zn)'dan %0.25-%0.50 olmak üzere iki dozu yapraktan uygulama şeklinde yapılmıştır. Denemede yaş üzüm verimi, suda çözünebilir kuru maddeVI miktarı, titre edilebilir asitlik, olgunluk indisi, pH, 100 tane ağırlığı, tane ağırlığı, tane hacmi, tane eni, tane boyu ve tane sertliği belirlenmiştir. ZnS04.7H20 gübresinin %0.50 doz seviyesinde en yüksek değerde suda çözünebilir kuru madde miktarı ve tane hacmi elde edilmiştir. Ayrıca en yüksek pH, tane ağırlığı, tane eni, tane boyu ve tane sertliği ZnS04.7H20 gübresinin %0.25 doz seviyesinden elde edilmiştir. Buna karşılık Zn Şelat gübresinin %0.25 doz seviyesinden en yüksek 100 tane ağırlığı ve tane sertliği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak en yüksek yaş üzüm verimi Zn Şelat gübresinin %0.50 doz seviyesinde görülmüştür. Bölge deneme koşullan içerisinde bu sonuçlara göre Zn Şelat gübresinin %0.50 doz seviyesi önerilebilir. Ayrıca çinko elementi açısından beslenme durumu farklılık gösteren bağ bölgelerinde çalışmanın tekrarlanması tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted through the years 2002-2003 in order to determine the effects of zinc application through leaf on productivity and various quality properties of sultana raisin. The study was conducted in the conditions of producers in Tepeköy village of Alaşehir, Manisa. Sultara raisin (vitis vinefera cv.) was used as material. Soil samples were collected from the vinyard on which the study would be conducted; necessary analysis was made and it was determined the soil found to have a sandy structure with light alkali and insufficient zinc out of other micro nutrious elements. In this study it has been applied zinc fertilizers in various does, the 1st from of zinc fertilizers as % 0.25-%0.50 from % 20 ZnS04.7H20 and the 2nd from of zinc fertilizers as % 0.25-%0.50 from Zn chalet (DISSOLVINE %15) through leaf. During trial productivity of fresh grape, amount of dry material soluble in water, titratable acidity, subjective of maturity, pH, weight of 100 pieces, weight of piece, volume of piece, width of piece, length ofVIII piece and hardness of piece were determined. Also the highest pH, weight of piece, width of piece, length of piece and hardness of piece were obtained at %0.25 dose level of ZnS04.7H20 fertilizer. The highest weight of use pieces and the highest hardness were obtained at % 0.25 dose level of zinc chalet fertilizer. However best fresh grape productivity was reached at % 0.50 dose level of zinc chalet fertilizer it may be suggested that Zn chalet fertilizer at %0.50 dose level can be applied in the conditions of the region. Furthermore, repeating the study at vinyards which indicate differences in respect to zinc element may also be recommended.