Modifiye edilmiş ve edilmemiş
Researches on possibilities of modified and unmodified collagen hydrolysates usage in wet finishing processes
- Tez No: 149648
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: Kollagen hidrolizatı, modifikasyon, pikle, yağlama, giysilik deri, Collagen hydrolysate, modification, pickle, fatliquoring, garment leather
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
ÖZET MODİFİYE EDİLMİŞ VE EDİLMEMİŞ KOLLAGEN HİDROLİZATL ARININ YAŞ BİTİM İŞLEMLERİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ASLAN, Ahmet Doktora Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürbüz GÜLÜMSER Temmuz 2004, 269 Sayfa Araştırmada krom ile tabaklanmış tıraş atıklarından elde edilen kollagen mdrolizatının; modifiye edilmemiş formunun piklede ve modifiye edilmiş formunun ise yağlama işleminde kullanılabilirliginirı incelenmesi amaçlanmıştır. Modifiye edilmiş ve edilmemiş kollagen hidrolizatlannm, giysilik derilere kazandırdığı özelliklerin belirlenebilmesi için mamul deri örneklerine bazı fiziksel test ve kimyasal analizler uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; modifiye edilmemiş kollagen hidrolizatınm, krom ile tabaklamadan önce piklede kullanılmasıyla, giysilik deri özelliklerinde olumlu sonuçlarVI gösterdiği; yağlama işleminde ise, kollagen Mdrolizatlarının doymuş yağ asitlerinden miristik asit ve doymamış yağ asitlerinden linoleik asit ile olan modifikasyon ürürüerinin en iyi sonuçlan verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON POSSIBILITIES OF MODIFIED AND UNMODIFIED COLLAGEN HYDROLYSATES USAGE IN WET-FINISHING PROCESSES ASLAN, Ahmet PhD in Leather Technology Supervisor: Prof. Dr. Gürbüz GÜLÜMSER July 2004, 269 Pages In this research, utilization of the collagen hydrolysates, recovered from chrome shavings; in pickle process in unmodified form and in fatliquoring process in modified form, was aimed. Physical tests and chemical analyses were applied to leather samples to determine the characterictics that modified and unmodified collagen hydrolysates produced in to garment leathers. Considering the results, favourable properties for garment leathers were observed when unmodified collagen hydrolysate had been used in pickle process before chrome. It was also determined that modification products of collagen hydrolysates with myristic acid included invm saturated and linoleic acid included in unsaturated fatty acids yield the best results for fatliquoring process.