Video sıkıştırma yöntemleri üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative study on video compression methods
- Tez No: 149656
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Video, görüntü sıkıştırma, kodlama, fraktal, Video, image compression, coding, fractal
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
V ÖZET VİDEO SIKIŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA CEYLAN, Volkan Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın ÖZTÜRK Aralık 2004, 139 sayfa Sayısal video görüntülerinin saklanılması ve iletilmesi, devasa hafıza boyutlarını ve çok geniş bant kapasitelerini gerektirir. Bu nedenle sıkıştırma işlemi, sayısal video sistemlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Sıkıştırma oranım yükseltirken, kayıplı kodlamadan kaynaklanan bilgi kaybım asgari bir düzeyde tutabilmek için sürekli olarak yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bunun sonucunda video sıkıştırma, birçok farklı tekniğin kullanıldığı geniş ve karmaşık bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu tez çalışmasında sayısal görüntü sistemlerinde kullanılan mevcut video kodlama yöntemleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu ön çalışmayı takiben, nispeten yeni bir yöntem olan ve daha çok durağan görüntülerde kullanılan fraktal kodlamamn, video dizilerine uygulanılabilirliği araştırılmış ve bu doğrultuda Fraktal Farklandırma adını verdiğimiz bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yeni teknikle birlikte, diğer yöntemler de Delphi ortamında hazırlanan bir yazılımla uygulanarak, gerçek videolar üzerinde denenmiştir. Geliştirilen yöntemin fraktal kodlamamn hareketli görüntülerde kullamlabilmesi için iyi bir altyapı oluşturması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY ON VIDEO COMPRESSION METHODS CEYLAN, Volkan MSc. in International Computing Institute Supervisor: Prof. Dr. Aydın ÖZTÜRK December 2004, 139 pages Sequences of digital video images typically require vast amounts of memory and enormous bandwidths for storage and transmission. Thus, video compression is an invaluable part of digital video systems. New techniques are developed continuously to increase compression ratio whilst keeping the defects caused by lossy coding at a minimum. As a result, video compression has become a large and complex research area, where a wide variety of methods used. In this thesis study, current video coding methods used in digital video systems are comparatively examined. Following this preliminary study, application of fractal coding (which is a relatively new still image coding technique) to video sequences is researched and a new method that we call Fractal Differencing is developed. This technique, among with others are tested on a software environment coded in Delphi language. It is expected that the new method will be a good starting point for application of fractal coding to motion pictures.