Ring pamuk ipliklerinin özelliklerine lif özelliklerinin etkisinin fonksiyonel olarak tahminlenmesi üzerine bir araştırma
A research on functional estimation of ring cotton yarn properties from cotton fiber proberties
- Tez No: 149657
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KADOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ring iplik eğirme sistemi, pamuk, iplik, çoklu regresyon analizi, mukavemet, düzgünsüzlük, tüylülük, Ring spinning, cotton, yarn, multiple regression equations, yarn physical properties, tenacity, unevenness, hairiness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET RİNG PAMUK İPLİKLERİNİN ÖZELLİKLERİNE LİF ÖZELLİKLERİNİN ETKİSİNİN FONKSİYONEL OLARAK TAHMİNLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÜREYEN, Mustafa Erdem Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hüseyin KADOĞLU Eylül 2004, 209 sayfa Pamuk lif özelliklerinden yararlanarak iplik özelliklerini önceden tahminleme konusunda hem teorik hem de deneysel pek çok çalışma gerçekleştirilmiştir. Ancak bu konuda bugüne kadar genel kabul görmüş bir eşitlik elde edilememiştir. Bu proje çalışmasının temel amacı pamuk lif özelliklerim kullanarak ring iplik makinesi ile üretilen pamuk ipliklerinin bazı fiziksel özelliklerinin önceden tahminlenmesini sağlayacak genel kullanımlı denklemler elde etmektir. Bu amaçla farklı iplik işletmelerinden temin edilen 15 farklı pamuk harmanından 4 farklı numarada (Ne 20, Ne 25, Ne 30 ve Ne 35) ve 3 farklı büküm sabiti (ete 3,8; ete 4,2 ve Oe 4,6) kullanarak iplikler üretilmiştir. HVI ve AFIS cihazları ile ölçülen lif özellikleri ayrı ayn değerlendirmeye alınmıştır. Lif özellikleri ile birlikte fitil düzgünsüzlüğü, fitil numarası, iplik bükümü ve iplik numarası bağımsız değişken; iplik özgül kopma mukavemeti, kopma uzaması, düzgünsüzlük ve tüylülük değerleri bağımlı değişken seçilerek çoklu doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Analizlerde SPSS ve Minitab programlan kullanılmıştır. Çalışma sonucunda yüksek belirleme katsayısına (R2) sahip ve istatistiksel açıdan önemli denklemler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON FUNCTIONAL ESTIMATION OF RING COTTON YARN PROPERTIES FROM COTTON FIBER PROPERTIES ÜREYEN, Mustafa Erdem PhD in Textile Eng. Supervisor : Prof. Dr. Hüseyin Kadoğlu September 2004, 209 pages The prediction of yarn quality based on the technological characteristics of the raw material has been improved by the use of the HVI and AFIS systems during last twenty years. The main aim of this research project is predicting yarn quality characteristics from cotton fiber properties which are measured by the HVT and AFIS systems. For this aim 15 different cotton blends were selected from different spinning mills in Turkey. The cotton fibers from each sample were processed through the Short Staple Spinning Mill at the Ege University Textile and Apparel Research-Application Center and were spun into ring yarns (Ne 20, Ne 25, Ne 30 and Ne 35). Each yarn was spun with three different coefficient of twist (as 3.8, cte 4.2 and a* 4.6). For the estimation of yarn quality characteristics linear multiple regression methods are used. Yarn count, twist and roving properties are also having great affect on the yarn properties. Therefore these parameters also selected like predictors. After the goodness of fit statistics we have observed very large R2 (coefficient of multiple determination) and R2- predicted values. And also ANOVA tables show that our equations are significant at the a= 0.01 significance level.