Ses Steganografi ve Metotlarının Karşılaştırılması
Audio Steganography and Comparison of Methods
- Tez No: 483939
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RIFAT AŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Steganografi, bir verinin herhangi bir taşıyıcı içerisine gizlenerek güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan yöntemleri araştıran bilim dalıdır. Steganografi yöntemleri genel olarak resim, ses ve video gibi dijital verilerin kopya koruma amaçlı damgalamasında kullanılmaktadır. İnsanın işitme duyusu görme duyusuna kıyasla çok daha hassas olduğu için ses steganografi oldukça zorlu bir alandır. Dolayısıyla, ses steganografi ile ilgili yayınların sayısı resimlere kıyasla daha azdır ve nitelikli çalışmalar oldukça karmaşık algoritmalar üzerine kuruludur. Bu tez çalışmasında yaygın olarak kullanılan seçilmiş ses steganografi yöntemleri ve karşılaştırmaları, matematiksel olarak ve dijital sinyal işleme temelleri ile birlikte yalın bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın asıl hedefi mevcut temel yöntemlerden oluşan açık kaynak kodlu bir kütüphane tasarlayıp, paylaşabilmektir. Bu kütüphane tasarımı için, bilimsel araştırmalarda yaygın olarak kullanımı göz önünde bulundurularak MATLAB platformu tercih edilmiştir. Bu çalışmada özellikle Tayf Yayılımı, Yankı Veri Gizleme ve Önemsiz Bit Kodlaması yöntemleri üzerine odaklanılmıştır. İncelenen yöntemler için karşılaştırmalar sağlamlık, kapasite ve fark edilmezlik üçgeni içerisinde değerlendirilmiştir. Yöntemlerin sağlamlıkları sıkıştırmaya karşı başarı oranları ile tartışılıp, sonuç olarak Tayf Yayılımı yöntemi üzerinde bir takım performans iyileştirmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Steganography is the science of hiding information within cover objects in order to transfer data securely. Besides, steganography methods are used to watermark digital files such as images, audios and videos for copyright protection. Audio steganography is one of the most challenging subjects since Human Auditory System (HAS) is more sensitive than Human Visual System (HVS). Therefore, there are fewer publications for audio steganography comparing to images, moreover qualified publications include complex algorithms. In this study, commonly used existing audio steganography methods with their comparisons have been explained briefly with its mathematics and basics of digital signal processing. The main goal was to design and publish an open source library with basic methods. MATLAB was chosen as programming platform for the library design considering it is commonly used for scientific researches. In this study, we have focused on Spread Spectrum, Echo Hiding and LSB Coding. Studied methods have been discussed in a triangle of robustness, capacity and imperceptibility. Robustness against compression has been compared and a couple of performance improvements for Spread Spectrum technique have been proposed as a result.
Benzer Tezler
- Kriptografi programlamada ses steganorafisi
Sound steganoraphy in cryptography programming
MEHMET VURAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Mekatronik MühendisliğiFırat ÜniversitesiMekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM TUNCAY GENÇOĞLU
- Ses steganografi yöntemlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of audio steganography methods
FUNDA ASLANTAŞ BEYİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiBursa Teknik ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CEMAL HANİLÇİ
- Steganografi ile bilgi güvenliği
Information security by steganography
BATMUNKH GANBAT
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolAnkara ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEMRA GÜNDÜÇ
- Steganografi ve blok zinciri yardımı ile bilgi saklama ve güvenliğisağlayan bir merkezsiz uygulama
A decentralized application providing information storage and security with the help of steganography and blockchain
ZİYADİN KARAKOÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MatematikBitlis Eren ÜniversitesiMatematik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SELÇUK TOPAL
- Sayısal bilgi gizleme
Digital information hiding
DAĞHAN ÇİL
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolErciyes ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. ERKAN BEŞDOK