Fotosentetik bakteri rhodobacter sphareoides O.U 001 ile hidrojen üretimi
Hydrogen production with photosynhetic bacteria rhodobacter sphareoides O.U 001
  1. Tez No: 149664
  2. Yazar: SELMA KOYUNOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRCAN DİNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen, Rhodobakter sphaeroides O.U.001, fotobiyoreaktör, sahra tozu, Hydrogen, Rhodobacter sphaeroides O.U.001, photobioreactor, sahara desert dust
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
V ÖZET FOTOSENTETİK BAKTERİ RHODOBACTER SPHAEROIDES O.U.001 İLE HİDROJEN ÜRETİMİ KOYUNOĞLU, Selma Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yrd. Dr. Bircan DİNDAR Ağustos, 2004, 56 sayfa Hidrojen, fosil yakıtlara alternatif" oluşturabilecek yüksek verimli ve yandığında atmosfere atılan ürün sadece su ve/veya su buharı olduğundan dolayı temiz bir yakıttır. Hidrojen üretebilen fotosentetik bakteriler, güneş ışığının büyük bir bölümünü kullanabilme yeteneğine sahiptirler. Yüksek ışık şiddetine karşı kendilerini koruyabilmeleri ve anaerobik, ışıklı ortamda organik besinlerden yüksek miktarlarda hidrojen üretebilmeleriyle öne çıkmaktadır. Çeşitli fotosentetik bakteri türü arasında da mor-kükürtsüz fotosentetik bakteri R. sphaeroides' in, yüksek hidrojen üretim etkinliğine sahip olduğu görülmüştür. R. Sphaeroides argon atmosferi altında ışığa maruz bırakıldığında organik maddelerden hidrojen üretebilmektedir. Bu bakteri ile olan çalışmamızda besi yerinde sodyum (400 W), ksenon (750 W) lambaları ile aydınlatılarak 34°C de anaerobik olarak 400mL'lik su ceketli fotobiyoreaktörde üretilmektedir. Vitamin ihtiyacını gidermek için maya özütü kullanılmaktadadır. Böylece maya özütünün daha ekonomik olduğu sonucuna varılmaktadır. Fotobiyolojik çalışmalarımızda fotosentetik mikroorganizmalar ve Ti02, ZnO ve doğal katalizör olan sahra tozu (çöl tozu) gibi değişik katalizörler kullanarak biyohidrojen verimini arttırmak yolundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bir sonraki adımımız yeni fotobiyoreaktör çeşitleri modellemektir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT HYDROGEN PRODUCTION WITH PHOTOSYNTHETIC BACTERIA RHODOBACTER SPHAEROIDES O.U.001 KOYUNO?LU, Selma M.Sc. Thesis, Solar Energy Institute, Ege University Supervisor: Associated Prof.Dr.Bircan DİNDAR August 2004, 56 pages Hydrogen which is an alternative fuel to fossil fuels, has high efficiency and gives harmless combustion products such as water or water vapor. Photosynthetic bacteria lead to capability of using high sun light capacity. They are highly durable to high light intensity and high hydrogen production at anaerobic and illuminated conditions. Among many different photosynthetic bacterium types, purple nonsulphur R.sphaeroides species had been observed to have the most effective hydrogen producing bacteria by using organic substances under argon atmosphere and illumination. In this work, hydrogen is produced anaerobically by using liquid growth medium under illumination with Sodium (400W) and Xenon (750W) lamps and 400mL water-jacket photobioreactor at 34°C with purple non sulphur photosynthetic bacteria. Yeast extract are used for vitamin necessity. Thus, we agree that the yeast extract is more economical than vitamin solution. In our photobiological work, biohydrogen studies with utilizing photosynthetic microorganisms and different catalysts such as TİO2, ZnO and so- called natural catalyst Sahara Desert dust still continue. The next step will be the modelling different photobioreactor types.