Önçimlendirilmiş (priming) soğan ve biber tohumlarının çimlenme ve fide çıkışı üzerine depolama yöntem ve süresinin etkisi
Effects of storage method and period on germination and seedling emergence of primed onion and pepper seeds
  1. Tez No: 149673
  2. Yazar: MEHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soğan, biber, önçimlendirme, çimlenme, çıkış, tohum depolama, Onion, pepper, priming, germination, emergence, seed storage
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
V ÖZET ÖNÇİMLENDİRİLMİŞ (PRİMİNG) SOĞAN VE BİBER TOHUMLARININ ÇİMLENME VE FİDE ÇIKIŞI ÜZERİNE DEPOLAMA YÖNTEM VE SÜRESİNİN ETKİSİ ÇETİN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yard.Doç.Dr. İbrahim DUMAN Temmuz 2004, 104 sayfa Bu çalışma, biber ve soğan tohumlarının havalandırmalı uygulama kabında gerçekleştirilen önçimlendirme uygulaması sonrası, tohumlara kazandırılan olumlu etkilerin (çimlenme/çıkış hızı ve gücü, stres ve tarla koşullarındaki çıkış hızı ve gücü ile çıkış homojenliği) depolama süresi, depolama koşullan ve farklı depo ambalaj materyallerine bağlı olarak ortaya çıkacak olan değişimlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın bitkisel materyalini“Valencia”soğan çeşidi tohumlan ile“Çarliston”biber çeşidi tohumlan oluşturmuştur. Soğan ve biber tohumlannm çimlenme ve çıkışım iyileştirmek amacıyla % 2'lik KNO3 (soğan) ve -6 bar (212g/l) PEG-6000 (biber) solüsyonu, havalandırmalı uygulama kabı yöntemi ile uygulanmıştır. Önçimlendirme uygulaması sonrasında orijinal ağırlıklarına kurutulan tohumlar uygulama görmemiş kontrol tohumlan ile birlikte içi alüminyum kaplı nem geçirmez ambalajlara (paket) ve bez torbalara konularak kontrollü (20°C) ve kontrolsüz (oda sıcaklığı) koşullarda 6 ve 12 ay süreyle depolanmıştır. Depolamanın etkisini görebilmek amacıyla uygulamadan hemen sonraVI depolanmamış tohumlar ile birlikte, depolama süresi sonunda çıkarılan tohumlara ve kontrol tohumlarına çimlenme, çıkış, stres koşul çıkış (15°C ve 35°C) ve tarla çıkış testleri uygulanmıştır. Soğan tohumlarının KNO3 uygulaması sonrası yapılan hemen ekimde ortalama çimlenme ve çıkış zamanı azalmıştır. Uygulamalar sonrası yapılan depolama uygulamasında ise uygulama görmüş tohumların özellikle orijinal pakette ve 6 ay süreyle kontrollü koşullarda (20°C) depolanması halinde çıkış oranı ve hızmda hiçbir olumlu etki kaybı olmaksızın depolama yapılabileceği saptanmıştır. Uygulama sonrası orijinal tohum paketinde 6 ay süreli 20°C'de depolanan soğan tohumlan 2-3 gün daha erken çıkış göstermişlerdir. Bu erken ve hızlı çıkış homojen çıkış oranma da yansımıştır. Biber tohumlarında ise, PEG uygulamalarından hemen sonra yapılan ekimlerde özelikle çıkış, stres (15°C ve 35°C) ve fidelik koşullarındaki ortalama çıkış zamanı azalırken, çıkış homojenliğinin de arttığı saptanmıştır. PEG uygulamaları sonrasında yapılan depolama uygulamasında ise biber tohumlarının özellikle orijinal paketinde ve 12 ay süreyle kontrollü koşullarda (20°C) depolanması halinde çıkış hızı ve oranında hiç etki kaybı olmaksızın depolanabileceği belirlenmiştir. Tohum nem içeriği yönünden uygulama gören soğan tohumlarının %10 nem içeriğiyle 6 ay boyunca, biber tohumlarının ise %7,5 nem içeriğiyle 12 ay boyunca hiç etki kaybı olmadan depolanabileceği belirlenmiştir.VII Ambalaj materyali olarak ise, normal tohum paketlerinde olduğu gibi yine içi alüminyum kaplı paketlerin uygulama görmüş tohumlarda da en iyi depo materyali olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT EFFECTS OF STORAGE METHOD AND PERIOD ON GERMINATION AND SEEDLING EMERGENCE OF PRIMED ONION AND PEPPER SEEDS ÇETİN, Mehmet Master of Science Thesis, Horticultural Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ibrahim DUMAN July 2004, pages 104 This study was conducted to determine how to utilities (germination /emergence times and rates, emergence time, rate and uniformity of emergence under stressful conditions and in the nursery) gained to the changes due to the storage time, storage conditions and different seed storage packaging materials, after the priming of onion and pepper seeds with bubble-column method. The plant materials of this study were the seeds of“Valencia”onion cultivar and“Çarliston”pepper cultivar. Onion and pepper seeds were primed in aerated solutions of 2% KNO3 (onion seeds) and -6 bar (212 g/l) PEG-6000 with bubble-column method, respectively. After the priming, the seeds, which were dried-back to original dry weight, were stored setting packaging in the air and moisture proof aluminum materials (package) and moisture permeable bags with the untreated control seeds in controlled (20°C) and uncontrolled (room temperature) condition for 6 or 12 months. To notice the effects of storage standard germination and emergence tests, stress tests (15°C and 35°C) and fieldIX (nursery) tests performed to the primed, unprimed control seeds and also the seeds subjected to the storage. After KNO3 treatment of onion seeds, the mean germination and emergence time was decreased in non-stored seeds. It was determined that there is no loss of positive effect of emergence rate and mean emergence time, when primed onion seeds were packaged especially in original packages and stored for 6 months under controlled conditions (20°C). After the priming, onion seeds stored in the original seed packages for 6 months in 20°C represented emergence 2-3 days earlier. This early emergence affected the homogenous emergence rate. It was observed that mean emergence time decreased while uniform emergence increased in PEG-treated non-stored under stressful conditions and in the nursery. It was determined that primed pepper seeds could be packaged in original packages and stored for 12 months under controlled conditions at emergence time without any loss of effect. It was established that considering the seed moisture content, the primed onion seeds with 10% moisture content could be stored for 6 months and the primed pepper seeds with 7,5% moisture content could be storaged for 12 months without any loss of positive effects. It was determined that air and moisture proof aluminum materials were the best seed storage packaging material for the primed seeds as it is in the unprimed (control) seeds.