Sodyum florür katkılı kaolinitin değişik pişirme sıcaklıklarındaki dielektrik özellikleri
The dielectric properties of sodium fluoride added kaolinite at different firing temperatures
  1. Tez No: 149690
  2. Yazar: HÜMEYRA ZIPKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÖNMEZ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaolinit, NaF, Dielektrik sabiti, Kayıp tanjantı, DTA, XRD, FTIR, SEM, Kaolinite, NaF, dielectric constant, loss tangent, DTA, XRD, FTIR, SEM
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET SODYUM FLORÜR KATKILI KAOLİNİTİN DEĞİŞİK PİŞİRME SICAKLIKLARINDAKİ DİELEKTRİK ÖZELLİKLERİ Hfimeyra ZIPKIN Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sönmez GÜLER Nisan 2004, 108 sayfa Elektrik ve elektronik endüstrisinde kullanılan seramik malzemelerin üretimi için öncelikle hammaddelerin dielektrik özelliklerinin incelenmesi önemlidir. Kullanılma alanlarına göre dielektrik sabiti değerlerinin büyük yada küçük olması ve dielektrik kayıpların en aza indirilmesi istenir. Bu çalışmada seramik hammaddesi olan kaolinite NaF ilave edilerek elde edilen örneklerin z, e" ve tan8 değerlerinin, frekansa, pişirme sıcaklığına ve NaF konsantrasyonuna bağlı olarak değişimi incelenmiştir. Elde edilecek sonuçlardan NaF katkısının sanayide kaolinit kullanımım nasıl etkileyeceği gösterilmeye çalışılmıştır. Düşük pişirme sıcaklıklarında bütün konsantrasyonlarda e' değeri frekans arttıkça azalmıştır, yüksek sıcaklıklarda ise frekanstan bağımsız olarak sabit bir değere ulaşmıştır.VI Pişirme sıcaklığı arttıkça kaolinit ve NaF katkılı kaolinitin e' değerlerinin 500 °C ye kadar düştüğü 500 °C ile 1000 °C arasında sabit kaldığı ve 1350 °C de hafif şekilde yükseldiği görülmüştür. Yapılan DTA, FTIR ve XRD analizlerinin mcelenmesinin ortak bir sonucu olarak 500 °C ye kadar olan düşüşün kaolinit kristallerindeki adsorpsiyon suyunun ve bağlayıcı olarak kullanılan polivinil alkolün (PVA) maddeden uzaklaşması sonucu ortaya çıktığı, 500 °C civarında kaolinitin yapı suyunu kaybederek metakaolinite dönüştüğü ve 500 °C ile 1000 °C arası değişmeyen bir dielektrik sabiti kazandığı fakat 1000 °C de ve üzerinde mullit adı verilen yeni bir maddeye dönüşerek e' değerinin tekrar arttığı anlaşılmıştır. Sonuçta NaF katkısının kaolinitin dielektrik sabitini arttırdığı gözlenmiştir. Yine NaF katkısının kaolinitin 1200 °C olan mullite dönüşme sıcaklığını 1000 °C ye düşürdüğü anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE DIELECTRIC PROPERTIES OF SODIUM FLUORTOE ADDED KAOLINITE AT DD7FERENT FHUNG TEMPERATURES ZIPKIN, Hümeyra MSc Degree in Physics Supervisor: Prof. Dr. Sönmez GÜLER April 2004, 108 pages It is important to examine the dielectric properties of raw materials used to produce ceramic materials in electricity and electronic industry. According to the usage areas, the dielectric constants are needed to be low or high and dielectric losses are wanted to decrease as small as possible. In this study, the change in the values of e', e" and tan8 of the samples which are obtained by adding NaF to the ceramic raw material kaolinite, has been investigated depending on frequency, firing temperatures and NaF concentrations. It is tried to be shown from the results that how the addition of NaF will effect the usage of the kaolinite in industry. In the low firing temperatures e' dielectric constant value has decreased with the increasing frequencies in all concentrations, although in the high firing temperatures it has a constant value which was independent of frequency.vra By the increasing firing temperatures e' values of kaolinite and NaF added kaolinite have decreased to 500 °C, have been stable between 500 and 1000 °C and have increased a little at 1350 °C. In the common results of the investigation of DTA, FTIR and XRD analysises, the fall to 500 °C appears because of the remotion of the adsorbed water in kaolinite crystals and polyvinil alcohol (PVA) which has been used as binder in samples, kaolinite changes to metakaolinite by remotion of the structural water approximately at 500 °C and dielectric constant remains unaltered between 500 and 1000 °C but kaolinite converts to mullit and e' value increases at 1000 °C and higher temperatures again. As a result, it is observed that the addition of NaF has increased the dielectric constant of kaolinite. Again it is understood that adding NaF to the kaolinite has decreased the formation temperature of the mullite from 1200 °C to 1000 °C.