Pestisitlerin sıçanlar üzerindeki subkronik etkilerinin incelenmesi
Subchronic effects of pesticides on rats
  1. Tez No: 149691
  2. Yazar: FERAH SAYIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUSRET AKYURTLAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, Dimethoate, Subkronik etki, Histopatoloji, Pesticides, Dimethoate, Subchronic Effect, Histopathology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
m ÖZET PESTİStTLERİN SIÇANLAR ÜZERİNDEKİ SUBKRONİK ETKİLERİNİN İNCELENMESİ SAYIM, Ferah Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nusret AKYURTLAKLI Nisan 2004, 119 sayfa Bu çalışmanın amacı, Dimethoate'ın sıçanlarda oluşturduğu histopatolojik ve biyokimyasal etkileri ortaya koymaktır. Wistar Albino sıçanlara, Rattus norvegîcus, 13 hafta boyunca, oral olarak, 2, 8 ve 20 mg/kg vücut ağırlığı/gün dozlarında, geniş çapta kullanımı olan organik fosforlu bir insektisit olan Dimethoate uygulanmışlar. Deneyler sonunda, test bireylerinin kan örnekleri, karaciğer, testis ve ovaryum dokuları alınmış, organ ağırlıkları kaydedilmiş ve rölatif organ ağırlıkları hesaplanmıştır. Plazma ve karaciğer kolinesteraz (ChE) aktiviteleri ve total protein miktarları spektrofotometrik yöntemlerle saptanmıştır. Karaciğer, testis ve ovaryum dokularındaki histopatolojik değişimler ışık mikroskobu seviyesinde incelenmiştir. Dimethoate uygulaması karaciğer, testis ve ovaryum ağırlıklarında azalmalara neden olmuştur. Elde edilen biyokimyasal sonuçlar; Dimethoate' m, karaciğer total protein miktarında artışa, plazma total protein miktarında azalmaya, karaciğer ve plazma kolinesteraz aktivitelerinde de azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Dimethoate; karaciğer, testis ve ovaryum dokularında doza bağlı dejeneratif değişikliklere neden olmuştur. Histolojik incelemeler; uygulama grubu sıçanların karaciğerinde,IV mononukleer hücre infiltrasyonu, kanlanma, merkezi ven ve sinuzoidlerde genişleme, hepatoselüler hasar, Kupffer hücre sayısında ve mitotik aktivitede artış olduğunu göstermiştir. Ayrıca, hepatosit sitoplazmalarmda vakuol oluşumu ve nukleuslarmda dejenerasyon ve nekrotik değişiklikler de tespit edilmiştir. Testis kesitlerinin incelenmesi sonucu, Dimethoate'm farklı derecelerdeki seminifer tiibül dejenerasyonuyla ve spermatogenezin kısmen engellenmesiyle karakterize edilebilen, doza-bağlı testis hasarlarına neden olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda, seminifer tübüllerde spermatogenik hücre sıralannm bozulduğu da tespit edilmiştir. Dimethoate; germ hücrelerinde dejenerasyonlara, azalmalara ve germ hücrelerinin tübüler lümene dökülmesine de neden olmuştur. Ovaryum dokusu incelemeleri sonunda; uygulama grubu sıçanlarda, kontrol grubuna oranla, corpus luteum boyutunda, sayısmda ve atretik folikül sayısmda artış olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre, Dimethoate sıçanların biyokimyasal parametrelerinde değişikliklere ve karaciğer, testis ve ovaryum dokularında da histopatolojik hasara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBCHRONIC EFFECTS OF PESTICIDES ON RATS SAYM, Ferah PhD in Biology Department Supervisor: Assistant Prof. Dr. Nusret AKYURTLAKLI April 2004, 119 pages The objective of the current study was to analyze the histopathologic and biochemical effects caused by Dimethoate in rats. Dimethoate, a widely used organophosphate insecticide, was administered orally at doses of 2, 8, 20 mg/kg body weight/day to Wistar Albino rats, Rattus norvegicus, for 13 weeks. At the end of the experiment, blood samples, liver, testes and ovarian tissues of each animal were taken; these organ weights were recorded and relative organ weights were computed. Plasma and liver cholinesterase (ChE) activities and total protein levels were determined by spectrophotometric assay. Histopathological changes in the liver, testis and ovary were determined using a light microscope. Treatement with Dimethoate resulted in a significant decrease in liver, testes and ovarian weight. The obtained biochemical results showed mat Dimethoate caused an increase in liver total protein level, decrease in plasma total protein level; decrease in both liver and plasma cholinesterase activities. Dimethoate caused dose-related degenerative changes in the liver, testes andVI ovary. Histological examinations revealed mononuclear cell infiltration, congestion, an enlargement of the central veins and sinusoids, hepatocellular damage, an increase in the number of Kupffer cells and in mitotic activity in the liver of terated rats. The liver sections also displayed vacuolized cytoplasm, degenerated nuclei in hepatocytes; and in addition necrotic changes were found. Sections from testis revealed that Dimethoate caused dose-related testicular damage characterized by moderete to severe seminiferous tubules degeneration and by partial arrest of spermatogenesis. It was also detected that seminiferous tubules showed irregular arrangement of spermatogenic cells. Dimethoate also caused germ cell degeneration and depletion, sloughing of germ cells into the tubular lumen. Regarding the histopathological investigation of the ovary, there was an increase in size and the number of corpora lutea, and the number of atretic follicles of treated rats when compared with those in control animals. According to the results of the present study, Dimethoate caused differences in biochemical parameters, and also histopathological damages in the liver, testes and ovary of rats.