Ionic Pt(II) complexes containing the bis(diphenylthiophosphinyl)methane
Bis(difeniltiyofosfinil) metan ligandlı iyonik Pt(II) kompleksleri
- Tez No: 149692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL İRİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfın kalkojenid, bis(difeniltiyofosfinil)metan, platin kompleksleri, Phosphine chalcogenide, bis(diphenylthiophosphinyl)methane, platinum complexes
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET BİS(DİFENİLTİYOFOSFİNİL)METAN LİGANDLI İYONİK Pt(H) KOMPLEKSLERİ Leman ALKAN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Sevil İRİŞLİ Mayıs 2004, 58 sayfa Bu çalışmada genel formülü [Pt(L-L)(dppmS2)](C104)2 olan üç yeni iyonik Pt(II) kompleksi sentezlenmiştir [dppmS2= Ph2P(S)CH2P(S)Ph2 ; L-L= dppm (Ph2PCH2PPh2), dppe (Ph2PCH2CH2PPh2), dppp (Ph2PCH2CH2CH2PPh2)]. K2PtCİ4' dan çıkılarak, başlangıç kompleksleri olan PtCl2COD (COD: 1,5-siklooktadien), Pt(L-L)Cl2 (la, lb, lc) ve bis(difeniltiyofosfinil)metan (dppmS2) literatür bilgilerine göre sentezlenmiştir. Pt(L-L)Cl2 ve dppmS2' nin CH2C12 içerisindeki çözeltisine NaC104.H20' in (CH3)2CO' daki çözeltisi eklenerek aşağıdaki tepkime akışı gerçekleştirilmiştir. Pt(L-L)CI2 1 dppmS2, NaCI04.H20 CH2CI2/(CH3)2CO (CI04)2 1a, (L-L)= dppm 1b, (L-L)= dppe 1c, (L-L)= dppp 2a, (L-L)= dppm 2b, (L-L)= dppe 2c, (L-L)= dppp Oluşan üç yeni kompleks (2a, 2b, 2c) "P^Hj-NMR, 13C NMR, İR ve elementel analiz ile yapılan aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IONIC Pt(II) COMPLEXES CONTAINING THE BIS(DIPHENYLTfflOPHOSPHINYL)METHANE ALKAN, Leman Master Thesis in Chemistry Supervisor : İRIŞLİ Sevil, Associate Professor May 2004, 58 pages In this study, three new ionic platinum(II) complexes of the general formula [Pt(L-L)(dppmS2)](C104)2 have been synthesized [dppmS2: Ph2P(S)CH2P(S)Ph2 and L-L: dppm (Ph2PCH2PPh2), dppe (Ph2PCH2CH2PPh2), dppp (Ph2PCH2CH2CH2PPh2)]. Starting complexes, PtCl2COD (COD: 1,5-cyclooctadiene), Pt(L-L)Cl2 (la, lb, lc) and bis(diphenylthiophosphinyl)methane (dppmS2) have been prepared according to the method given in the literature. Then, to solution of Pt(L-L)Cl2 and dppmS2 in CH2C12 were added to the solution of NaC104.H20 in (CH3)2CO. Ph, '2 -I (CICU 4^2 All the new compounds (2a, 2b, 2c) were characterized 31P{1H}-NMR, 13C NMR, IR spectroscopy and elemental analysis.