Mırmır (Lithognathus mormyrus, Linneaus 1758) balıklarında yumurta hücrelerinin gelişiminin incelenmesi
Investigation of the development of egg cells in Mırmır (Lithognathus mormyrus, Linneaus 1758) fish
- Tez No: 610432
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mırmır, Lithognathus mormyrus, gonad, histoloji, Striped sea bream, Lithognathus mormyrus, gonad, histology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmada kullanılan mırmır balıklarının toplam ağırlıkları 49.95 ile 450 gr arasında değişim göstermiştir. En düşük ağırlığa sahip mırmır balığı Aralık ayında yakalanırken en yüksek ağırlığa sahip mırmır balığı Mart ayında yakalanmıştır. Toplam ağırlık aralığına bağlı olarak toplam boy aralığı da 16 ile 31 cm arasında değişim göstermiştir. Yapılan incelemelerde asenkronik yumurta hücresi gelişimine bağlı olarak mırmır balıklarında kısmi yumurtlama özelliğinin olduğu tespit edilmiştir. Olgunlaşmamış gonadların previtollogenik yumurta hücrelerini içerdiği saptanmıştır. Yapılan çalışmada Eylül ayından başlayarak gonadların bu aşamaya girdiği ve Nisan ayına kadar olan 7 aylık dönemde bu fazın devam ettiği gözlenmiştir. Bu dönemde gonadlar makroskobik olarak incelendiğinde ince ve granüler bir yapıya sahip olmadıkları görülmüştür. Renk açık sarı ile kirli beyaz arasında değişim göstermiştir. Nisan ayında erken vitellogenesis safhasındaki yumurta hücreleri tespit edilmiştir. Temmuz ayından itibaren gonadlarda olgunlaşma, yumurtlama ve yumurtlama sonrası aşamaları aynı anda görülmeye başlamıştır. Olgunlaşmanın habercisi olan ileri vitellogenesis safhası, yumurtlamanın habercisi olan germinal vesikülün göçü ve yumurta bırakıldıktan sonra gözlenen atretik yumurtalar Mayıs ayından itibaren tespit edilmiştir. Asenkronik yumurta gelişimini gösteren bu durum 4 ay boyunca devam etmiş Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsamıştır. Bu dönemde gonadların granüler yapısı makroskobik incelemede açıkça saptanmıştır. Tüm değerlendirmeler sonucunda mırmır balıklarının Prodantrik Hermafrodit tür olduğu ve kısmi yumurtlama özelliğine sahip olduğu açık olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, weights of striped sea bream used in study were changed between 49.95 and 450 gr. The minimum weight of fish was captured in December while the maximum fish were caught in March. In addition to weight data, total lengths were varied between 16 and 31 cm. According to obtained data from the analyses, the heterochronal spawning was determined in striped sea bream related with the asynchronous development of oocyte. It is determined that non-maturated gonad included previtellogenic oocytes. It is estimated that transition of gonads to this stage was recorded from the September to April for 7 months. During this stage, it is observed that gonads were not thin and have granular structure in terms of macroscopic and also their colors were changed between light yellow and beige. Besides, it is detected that oocytes in the early vitellogenic stage were observed in the April. From the July, maturation, spawning and post-spawning stages were observed synchronously in the gonads. Vitellogenesis stage which is the marker of the maturation and migration of the germinal vesicle which is the marker of the spawning and also atretic eggs which are usually observed after spawning were observed from the May. These changes which are closely related with the asynchronous oocyte development have been observed during the 4 months from May to August. During this stage, granular structures of gonads were clearly observed by the macroscopic approach. According to overall evaluations of data, it is clearly determined that striped sea bream is a protandric hermaphrodite and also heterocheronal species.