Spin-yörünge etkileşmeli Woods-Saxon potansiyeliyle tek parçacık radyal Schrödinger Denkleminin yeni bir yöntemle çözümü ve bazı küresel çekirdeklere uygulanması
The solution of the single particle radial Schrödinger Equation with Spin-Orbit interaction by using a new method and its applications to some spherical nuclei
  1. Tez No: 149716
  2. Yazar: HÜSEYİN ERTİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Schrödinger Denklemi, Tabakalı Model, Küresel Çekirdekler, Woods-Saxon Potansiyeli, Schrödinger Equation, Shell Model, Spherical Nuclei, Woods-Saxon Potential
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, kabuk modeli hakkında bilgi verildi ve ortalama çekirdek potansiyelinin nasıl olması gerektiği üzerinde duruldu. Küresel çekirdeklerin taban durumlarının ve uyarılmış durumlarının enerjilerini bulmak için, yeni bir yöntem uygulandı. İlk üç bölümde, kabuk modelini destekleyen deneysel bulgular ve ortalama çekirdek potansiyeline spın-yörünge etkileşmesinin niçin ilave edildiği hakkında bilgiler verildi. Dördüncü bölümde, küresel simetrik potansiyeller için radyal S.D. nin yeni yöntemle çözümü anlatıldı. Yeni yöntemle elde edilen dalga fonksiyonları çizelge halinde verildi. Son bölümde ise, spin-yörünge etkileşmesi ve merkezkaç potansiyeli de hesaba katılarak Woods-Saxon potansiyeli ile tek parçacık radyal S.D. nin hiçbir yaklaşım yapılmadan ve sayısal diferansiyel denklem çözümüne başvurulmadan, yeni yöntemle nasıl çözüldüğü anlatıldı. Zirkonyum için, seviyelerin yeni yöntemle hesaplanan enerji değerleri çizelge halinde verildi ve bilinen yöntemlerle hesaplanan enerji değerleri ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, an information about shell model was given and discussed what the form of the mean potential of nuclei is. A new method was applied the obtain the ground state and excited state energies of spherically nuclei. In the first, second and third section, the experimental findings that support the shell model and the reason why the spin-orbit interaction was added to mean potential were mentioned. In the fourth section, for sphericall symmetric potentials, the solution of the radial Schrödinger Equation by using the new method was given. The wave functions obtained by using the new method have been given on the tables. In the last section, the solution of the radial Schrödinger Equation with Woods-Saxon potential without making any approach and having any solution of the numerical differential equation was explained by taking spin-orbit interaction and residual term. For zirkonium, the energy values of levels obtained by using the new method were compared with the energy values that obtained by using the quantum mechanical methods. Finally, these energy values have been given on the tables.