Çeşme Balıkçı Barınağı ve yakın çevresinde oşinografik araştırmalar
Oceanographic researches at Çeşme Fisherman's Refuge and its immediate surrounding
  1. Tez No: 149715
  2. Yazar: İBRAHİM TAMER EMECAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUMRU ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşme, balıkçı barınağı, ekolojik parametreler, kirlenme, Çeşme fisher shelter, ecological parameters, pollution I
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ÇEŞME BALIKÇI BARINAĞI VE YAKIN ÇEVRESİNDE OŞİNOGRAFİK ARAŞTIRMALAR İbrahim Tamer EMECAN Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Sumru Unsal Aralık 2004, sayfa 64 Bu çalışma Çeşme Balıkçı Barınağı ve yakın çevresinin bazı oşinografik parametrelerini inceleyerek kirlilik durumunun saptanmasını amaçlamıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere, bölgenin fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreleri aylık periyotlar halinde örneklenmiş ve incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda, deniz suyu birincil parametrelerinin yıllık ortalamaları: sıcaklık, barınak içinde 19.7°C - barınak dışmda 19.4°C; tuzluluk, barınak içinde %<>39.40 - barınak dışmda %o38.60; çözünmüş oksijen, barınak içinde 8.0 mg./l - barınak dışmda 8.3 mg./l; pH barınak içinde 8.17 - barınak dışında 8.19, Silikat, barınak içinde 7.59 ug.at.Si./l - barınak dışmda 5.69 ug.at.Si./l; fosfat, barınak içinde 0.50 ug.at.PO4 -P./1 - barınak dışmda 0.51 j1g.at.PO4 -P./1; amonyum, barınak içinde 1.99 ug.at.NH4 -N./1 - barınak dışmda 1.60 ug.at.NH4 -N./1; nitrit, barınak içinde 0.37 ug.at.N02-N./l - barınak dışmda 0.27 ug.at.N02-N./l ve nitrat, barınak içinde 1.81 ug.at.N03-N./l - barınak dışında 1.90 ug.at.N03-N./l olarak hesaplanmıştır. Gerek kimyasal değerler gerekse yüksek boylu deniz çayırlarının varlığı ile temiz sulara özgü omurgasız ve omurgalıların bulunması bölgenin kritik kirlilik aşamasında değil temiz olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OCEANOGRAPHIC RESEARCHES AT ÇEŞME FISHERMAN'S REFUGE AND ITS IMMEDIATE SURROUNDING Ibrahim Tamer EMECAN MSC in Center for Environment Supervisor: Prof. Dr. Sumru ÜNSAL December 2004, 64 pages The aim of this study is to the dirtiness by looking some oceanographic parameters in Çeşme fisher shelter and surroundings. To turn out to be true this aim, the physical, chemical and biological parameters of the zone are investigated and simplified in monthly periods. At the end of firstly parameters of sea waters are; Temperature in shelter 19.7°C - out of shelter 19.4°C; salinity in shelter %o39.40 - out of shelter %o38.60; dissolved oxygen in shelter 8.0 mg./l - out of shelter 8.3 mg./l; pH in shelter 8.17 - out of shelter 8.19; Si02 in shelter 7.59 ug. at. Sİ./1 - out of shelter 5.69 ug. at. Sİ./1; P04 in shelter 0.50 ug.at.P04 -P./l - out of shelter 0.51 ug.at.P04 -PA; NH4 in shelter 1.99 ug.at.NH4 -N./1 - out of shelter 1.60 ug.at.NH4 -N./1; N02 in shelter 0.37 ug.at.N02- N./1 - out of shelter 0.27 ug.at.N02-N./; N03 in shelter 1.81 ug.at.N03-N./l - out of shelter 1.90 ug.at.N03-N./l are counted. Whether chemical values or existence of sea grasses and also to find out clean water vertebrates and invertebrates show that the zone isn't in the critical dirtiness in spite of this it is clean.