Spin-yörünge etkileşmesi ile üç boyutlu izotropik harmonik titreşicinin Schrödinger denkleminin basit bir yöntemle yaklaşımsız tam çözümü ve bazı çekirdeklere uygulanması
Exact solution without approach of the radial Schrödinger equation by a simple method for a three-dimensional isotropic harmonic oscillator with spin-orbit coupling and to be applied to some nuclei
- Tez No: 120306
- Danışmanlar: PROF. DR. H. HÜSEYİN ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Shell modeli, İzotropik titreşici, Shell Model, Isotropic Oscillator
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET SPİN-YÖRÜNGE ETKİLEŞMESİ İLE ÜÇ BOYUTLU İZOTROPİK HARMONİK TİTREŞİCİNİN SCHRÖDİNGER DENKLEMİNİN BASİT BİR YÖNTEMLE Y AKL AŞEV1S1Z TAM ÇÖZÜMÜ VE BAZI ÇEKİRDEKLERE UYGULANMASI ÖZCAN, Sümeyya Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Hüseyin ERBÎL Eylül 2002, 77 sayfa Bu çalışmada önce spin-yörünge etkileşmesi dikkate alınarak üç boyutlu izotropik harmonik titreşicinin Schrödinger denkleminin seri yöntemiyle çözümü hatırlatıldı. Daha sonra bu denklemin çözümü basit bir yöntemle yaklaşmışız olarak yapıldı. Bu çözümde bulunan, çekirdeğin iç enerji düzeylerini veren ifadesindeki enerjiye, bazı çekirdeklerde sihirli sayıları açıklamada hala yetersiz kaldığı için pairing enerjisi eklendi. Daha sonra bulunan bu enerji ifadesi ile seçilen bazı çekirdekler için enerjiler hesaplandı. Bu enerji değerlerini deneysel değerlere uydurmak amacıyla her çekirdek için farklı olan bir parametre kullanıldı. Bir fikir edinebilmek -amacıyla, bulunan parametreler seri yöntemiyle bulunan enerji ifadesinde kullanılarak sonuçlan hesaplandı. Kesin çözüm ile bulunan teorik değerler deneysel değerlerle karşılaştırıldı. Deneysel değerler ile yapılan karşılaştırma sonucunda; ikinci yöntemde yani yaklaşmışız çözümde sihirli sayıların daha iyi belirlendiği ve daha önce“tabakalı model”ile uyum göstermeyen bazı- çekirdeklerin uyum gösterdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
vs ABSTRACT EXACT SOLUTION WITHOUT APPROACH OF THE RADIAL SCHRODİNGER EQUATION BY A SIMPLE METHOD FOR A THREE- DIMENSIONAL ISOTROPIC HARMONIC OSCDLATOR WITH SPIN- ORBIT COUPLING AND TO BE APPLIED TO SOME NUCLEI ÖZCAN, Sümeyya MSc in Physics Supervisor: Prof. Dr. H. Hüseyin ERBİL September 2002, 77 pages In this study; first, the solution of three-dimensional isotropic harmonic oscillator with the series method of Schrödinger equation has been reexpressed to by taking spin-orbit interaction in account. Then tile solution of this equation was made with a simple way without approach. The expression mat gives the energy levels of a nucleus in this solution was still inadequate to explain magic numbers in some nuclei therefore pairing energy was added to energy. Later, by using this the energy expression, energies have been calculated for the chosen nuclei. A different parameter was used in order to fit these energy values with experimental values. To get an idea, these parameters were used in the energy expression that was found by series method and then results have been calculated. Theoretical values that were obtained with exact solution were compared with experimental values. By comparing the calculated values with experimental ones, it was seen that; magic numbers were determined better with the second method -exact solution- and some nuclei which were not harmonious with“Shell Model”at first, became harmonious.