İzmir-Torbalı ilçesi arazi kullanım planlaması kararlarının uzaktan algılama tekniği ve coğrafi bilgi sistemi yardımıyla üretilmesi üzerine bir araştırma
A research on production of land use planning decisions of Torbalı-İzmir region by gis and remote sensing technique
  1. Tez No: 149720
  2. Yazar: FULSEN ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF KURUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemi(GIS), uzaktan algılama, arazi kullanım planlaması, ürün deseni, Geographic information system (GIS), remote sensing, land use planning, crop pattern
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
V ÖZET İZMİR-TORBALI İLÇESİ ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI KARARLARININ UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ YARDIMIYLA ÜRETİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZEN, Fulsen Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf KURUCU Ağustos 2004, 1 13 sayfa Torbalı ilçesi arazilerinin kullanım planlamasının tasarımını sağlayan bu projede, 1/5.000 ölçekli topografik-kadastral haritalar, 1/25.000 ölçekli toprak haritaları ve uydu görüntüleri kullanılmıştır. Bu veriler Coğrafi bilgi sistemi (CBS) kurallarına göre bilgisayar ortamına girilmiştir. Araştırma alanı yükseklik, eğim ve toprak özellikleri dikkate alınarak 5 ekolojik bölgeye ayrılmıştır. Her ekolojik bölgenin toprak özelliklerine göre 5 dereceli tarımsal kullanıma uygunluk sınıfları (TKUS) belirlenmiştir. Ekolojik bölge özellikleri dikkate alınarak ekonomik değeri yüksek alternatif ürünler ve en uygun arazi kullanımları önerilmiştir
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON PRODUCTION OF LAND USE PLANNING DECISIONS OF TORBALI- IZ1VHR REGION BY GIS AND REMOTE SENSING TECHNIQUE ÖZEN, Fulsen Msc. in Agriculture Eng. Supervisor: Ass. Prof. Yusuf KURUCU August 2004, 1 13 pages 1/5000 scaled cadastral maps, 1/25.000 scaled soil maps and satellite image were used for this project that is obtained land use planning on the lands of Torbalı region. These data were entered to computer according to rules of geographic information system (GIS). The research area was divided into five ecological zones according to their soil properties, elevation and slope. Five graded agricultural land use suitability classes were determined according to soil properties of each ecological zone. As a result, available and alternative crop pattern that are most economics for the region, were carried out and suggested considering properties of each ecological zones.