ÇED uygulamaları ve Torbalı ilçesi örneği üzerinde araştırmalar
Aplication of EIA and the research in the example of Torbalı district
  1. Tez No: 96683
  2. Yazar: NESLİHAN BİTİRGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Concept of EIA, Torbalı District, EIA reports
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET ÇED UYGULAMALARI VE TORBALI İLÇESİ ÖRNEĞİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR BİTİRGİÇ, Neslihan Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ümit Erdem Eylül 1999, 105 sayfa Son yıllarda mevcut kirlilik dikkate alınarak, kirlilik oluşmadan önlemenin gerekliliği anlaşılmış ve buna bağlı olarak hava, su, toprak, flora ve fauna kaynaklarının kullanımı ile ilgili faaliyetlere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılması ve bu doğrultuda bir planlama getirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışma son zamanlarda hem yatırımcıların hem de karar vericilerin yani resmi organların en çok ilgilenmek, daha doğrusu bilmek zorunda olduğu konu olan ÇED ve ÇED raporları incelenerek hazırlanmıştır. Çalışmanın genel konusunu, çevreye ilişkin yasa ve yönetmelikler, ÇED yönetmeliği, Yönetmeliğin açıklanması ve örnekler üzerinde yorumlanması oluşturmuştur. Araştırmalar, hızlı sanayileşme ve kentleşmeye yüz yüze olan izmir ili Torbalı ilçesinde yapılmıştır. Çalışma alanında yapılan birkaç yıllık gözlem, inceleme ve değerlendirmelerle araştırmanının yöntemi olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda son çıkan ÇED yönetmeliğinin diğerlerine göre biraz daha kapsamlı olduğu,ancak yine tam anlamıyla eksikliklerin giderilmediği, Torbalı ilçesinde yapılan birkaç tesisin Ön ÇED, ÇED ve Nihai ÇED raporları incelenerek görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : ÇED kavramı, Torbalı ilçesi, ÇED Raporları
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT APPLICATION OF EIA AND THE RESEARCH IN THE EXAMPLE OF TORBALI DISTRICT BİTİRGİÇ, Neslihan Msc in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ümit Erdem September 1999, 105 pages Recent years, because of the difficulty of avoiding present pollution, the necessity of preventing pollution beforehand was understood and consequently, practicing of Environment Impact Assessment (EIA) to activities related to the usage of air, water, soil, flora and fauna and developing a plan in accordance with this EIA study became unavoidable. This study was prepared by researching EIA and EIA reports, which must know by official position such as investors and decision makers. It contains, legislation on environment, EIA regulation and interpretation of this regulations with some example cases. Torbalı District was chosen as a research area, because of the growing industry and urbanism in this area Observations over this area create the method of this study. At the end of this study, it was seen that the last EIA regulation is better than the ones, published before, but not without deficiency. This result was found by researching EIA reports of some establishment which were set up in Torbalı District.