Bir kojenerasyon tesisinin termo-ekonomik optimizasyonu
Thermo-economical optimization of a cogeneration plant
  1. Tez No: 149728
  2. Yazar: ALTAN AYTAÇ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF HEPBAŞLI, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Üretimi, Kojenerasyon, Ekserji Analizi, Termo-ekonomik Optimizasyon, Energy Production, Cogeneration, Exergy Analysis, Thermo-economic Optimization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
vn ÖZET bir kojenerasyon tesisinin termo-ekonomik optimizasyonu KARAKUŞ, Altan Aytaç Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arif HEPBAŞLI Ağustos 2004, 88 sayfa Bu çalışma, bir kojenerasyon tesisinin termo-ekonomik optimizasyonu üzerinedir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel anlamda birleşik ısı güç üretim sistemlerinden bahsedilmiştir, ikinci bölümde gaz türbinli birleşik ısı- güç üretim tesisinin termodinamik analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde klasik optimizasyon yöntemleri üzerine temel bilgiler verilmiş; dördüncü bölümde, ele alman tesisinin ekserji baz alınarak termo-ekonomik optimizasyonu yapılmış ve beşinci bölümde yapılan analizler ışığında sonuçlar ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
DC ABSTRACT THERMO-ECONOMİCAL OPTIMIZATION OF A COGENERATION PLANT KARAKUŞ, Alton Aytaç MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Doç. Dr. Arif HEPBAŞLI Ağustos 2004, 88 pages This study deals with thermo-economic optimization of a cogeneration plant. This study consists of five sections. In the first section, cogeneration systems are introduced generally. The second section includes the thermodynamic analysis of gas turbine cogeneration plants. In the third section, clasic optimization theory is introduced shortly. The fourth section includes the thermo-economic optimization of cogeneration plant based on exergy and in the fifth section, results are discussed-