Radyografik görüntülerin modellenmesi ve buna ilişkin yazılım paketinin geliştirilmesi
To model radiographic images and develop a software package according to this modelling techniques
- Tez No: 149730
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görüntü çıkartımı, görüntü eşleme, kontrast düzeltme, Java, JAI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLERİN MODELLENMESİ VE BUNA İLİŞKİN YAZILIM PAKETİNİN GELİŞTİRİLMESİ BALTACI, Serdar Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın ÖZTÜRK Eylül 2004, 61 Sayfa Dijital radyografik görüntü çıkarımı radyografiler arasındaki farkları bulmada kullanılan güçlü bir yöntemdir. Aynı objeden değişik zamanlarda elde edilen görüntüler, filmlerin kontrast Farklılığı ve geometrik projeksiyonlardaki değişiklikler nedeniyle farklı olabilmektedir. Bu farklılıklar kontrast düzeltme teknikleri ve geometrik transformasyonların uygun biçimlerde uygulanmasıyla asgari düzeylere indirilebilmektedir. Bu çalışmada Ruttiman tarafından geliştirilen ve çok yaygın olarak kullanılan bir kontrast düzeltme algoritması kullanılmıştır. Geometrik transformasyonların doğrudan uygulanması yerine Regresyon Modellerine dayanan transformasyonlar tercih edilmiştir. Görüntülerin özelliğine ve kullanıcının isteğine bağlı olarak eşleştirme işlemlerinde Linear. Bilinear ve Çoklu Regresyon Modelleri kullanılmıştır. Sonuçta nesneye dayalı mimaride Java platformu içinde JA1 kütüphaneleri kullanılarak görüntü karşılaştırma işlemlerinin gerçekleştirildiği bir paket geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TO MODEL RADIOGRAPHIC IMAGES AND TO DEVELOP A SOFTWARE PACKAGE ACCORDING TO THIS MODELLING TECHNIQUES BALTACI, Serdar MSc. in International Computer Institute Supervisor: Prof.Dr.Aydm ÖZTÜRK September 2004, 61 pages Digital subtraction radiography is a powerful technique lor the detection of changes in serial radiographs. Images taken from the same objects at various times could be different because of images' contrast difference and change in geometric projection. These differences can be kept to minimal by implementing suitable contrast correction techniques and geometric transformation. In this thesis, Ruttimann's widely used Contrast Correction Algorithm is used. And also, transformations based on Regression Models rather than based on geometry are preferred. According to images' property and user's desire, we apply Linear, Bilinear and Multiple Regression Models in order to image resampling. Finally, image comparison process is realized with this software package which is based on object oriented technology, Java platform and utilization of JAI library. Keywords : Image Subtraction, Template Matching, Contrast Correction, Java, JAI.