Evaluation of scrap tires and waste mineral oils hydrocarbon source
Kullanılmış lastiklerin ve atık mineral yağların hidrokarbon kaynağı olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 149738
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kullanılmış lastik, Atık makine yağı, Piroliz, Aktif karbon, Hidrojenleme, Scrap tire, Waste mineral oil, Pyrolysis, Activated carbon, Hydrotreating
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET KULLANILMIŞ LASTİKLERİN VE ATIK MİNERAL YAĞLARIN HİDROKARBON KAYNAĞI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ UÇAR, Suat Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Jale YANIK Eylül 2004, 160 sayfa Bu çalışmanın ana amacı iki adımlı proses (piroliz ve hidroj enleme) ile kullanılmış lastiklerin (otomobil ve otobüs lastiği) ve atık mineral yağların sıvı yakıtlara dönüştürülmesidir. İlk adımda (piroliz) kullanılmış lastikler ve kullanılmış lastik-atık mineral yağı karışımı 550, 650 ve 800°C'de pirolizlenmiş ve elde edilen sıvı ürünlerin (piroliz yağlarının) fiziksel ve kimyasal özellikleri saptanmıştır. Kullanılmış otomobil lastiği pirolizinden elde edilen piroliz yağının diğer atıklardan elde edilen piroliz yağlarından daha fazla aromatik hidrokarbon içerdiği saptanmıştır. Piroliz yağlan özellikleri geliştirilerek yakıt olarak kullanılabilir, ikinci adımda (hidrojenleme), piroliz yağları yakıt karakteristikleri geliştirilmek için farklı sıcaklıklarda ve basınçlarda hidroj enlenmiştir. Bu işlemde kullanılmış lastik pirolizinden elde edilen karbon siyahlarından hazırlanan metal çifti bindirilmiş aktif karbon katalizörler (Co-Ni/Ac, Co-Mo/Ac ve Ni-Mo/Ac) ve ticari bir katalizör (DHC-8) kullanılmıştır. Test edilen katalizörler içersinden, Ni-Mo/Ac katalizörü ve ticari katalizör piroliz yağlarmdaki olefinlerin doyurulmasında ve kükürt içeriğinin azaltılmasında çok etkili olmuşlardır. Piroliz yağlarının hidroj enlenmesinde Ni-Mo/Ac katalizörü aromatik hidrokarbon oluşumunu arttırmıştır. Hidrojenleme işleminden sonra, piroliz sıvıları yakıt olarak yada petrokimya endüstrisinde aromatik hidrokarbonlann üretiminde nafta beslemesi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EVALUATION OF SCRAP TIRES AND WASTE MINERAL OILS AS HYDROCARBON SOURCE UÇAR, Suat PhD in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale YANIK September 2004, 160 pages The main objective of this study was to investigate the conversion of scrap tires (PCT or TT) and waste mineral oils (WMO) to liquid fuels by two-step processing, namely pyrolysis and hydrotreating. In the first step (pyrolysis), scrap tires or the mixture of scrap tire with waste mineral oil were pyrolyzed at 550, 650 and 800°C. The physical and chemical properties of the liquid products (pyrolytic oils) from pyrolysis process were determined. The pyrolysis of PCT produced the pyrolytic oil containing more aromatic hydrocarbons than that of TT and the mixture of TT/WMO and PCT/WMO. Pyrolytic oils can be used as fuels after upgrading. In the second step (hydrotreating), pyrolytic oils were catalytically hydrogenated at different temperatures and H2 pressures to improve their fuel quality. The activated carbon supported metal catalysts (Co-Ni/Ac, Co-Mo/Ac and Ni-Mo/Ac), which were prepared from carbon black obtained from pyrolysis of scrap tires were used in hydrotreating process. DHC-8, which is a commercial catalyst, was also used. Among catalysts tested, Ni-Mo/Ac and DHC-8 catalysts were found the most effective catalysts in the saturation of olefins and the reduction of sulfur content in pyrolytic oils. Ni-Mo/Ac catalyst increased the amount of aromatic hydrocarbons in hydrotreating of pyrolytic oils. After upgrading, pyrolytic oils can be used as fuels or naphtha feedstock for production of aromatics in petrochemical industry.