Pseudomonas spp'nin gıdalardan izolasyonu, identifikasyonu, rastlanma sıklığı ve P.aeruginosa'ya bazı antimikrobiyal ajanların etkisi
Investigation of the incidence of Pseudomonas spp in foods and the effects of some antimicrobial factors to P.aeruginosa
  1. Tez No: 149739
  2. Yazar: DİLEK KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas spp, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebzeler, dezenfektan, Pseudomonas spp, milk and milk products, meat and meat products, vegetables, water, disinfectant VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Pseudomonas spp'nin GIDALARDAN İZOLASYONU, İDENTİFİKASYONU, RASTLANMA SIKLIĞI VE P.aeruginosa'ya BAZI ANTİMİKROBİYAL AJANLARIN ETKİSİ KESKÎN.Dilek Biyoloji Bölümü Temmuz,2004 izmir'de çeşitli satış noktalarından toplanan 100 değişik gıda maddesi ve su örneğinde, gıdalarda rastlanma sıklığının saptanması amacıyla, Pseudomonas spp izolasyonu ve identifikasyonu yapılmış ve çeşitli antimikrobiyal maddeler (kuaterner amonyum bileşikleri, klorhegzidin glukonat, gluteraldehit, sodyum hipoklorür, H2O2, etil alkol) ile çevresel faktörlerin (tuz ve pH) P.aeruginosa üzerine etkisi araştırılmıştır. 100 değişik gıda maddesi ve su örneğinin 21 (11 süt, 7 kıyma, 1 hamsi, 2 tavuk) tanesinden Pseudomonas türleri izole edilmiştir. Bu türlerden 8 tanesi ise P.aeruginosa olarak tanımlanmıştır. P.aeruginosa'nm %7'lik tuz konsantrasyonunda üremediği gözlenmiştir. pH 5'de de üremenin gerçekleşmediği gözlenmiştir. P.aeruginosa'nm kuaterner amonyum bileşikleri, klorhegzidin glukonat ve etil alkole karşı diğer bakterilerle kıyasladığımızda dirençli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSRACT INVESTIGATION OF THE INCIDENCE OF Pseudomonas sp IN FOODS AND THE EFFECTS OF SOME ANTIMICROBIAL FACTORS TO P. aeruginosa KESKİN, Dilek In Biology Department Supervisor: Prof Dr. Sanver Ekmekçi July,2004 In this study, 100 different water and food samples collected from different sales point in district of İZMİR, were examined for the presence of Pseudomonas spp, in order to determine the incidence in foods. The effects of antimicrobial and enviromental conditions (pH and salt) on the growth of P.aeruginosa were also investigated. Pseudomonas species were isolated from 21 (7 minced beef, 1 1 milk, 2 chicken, 1 hamsi) of the samples and 8 of the isolates were identified as P.aeruginosa. P.aeruginosa was not grow at 7 % salt concentration and at pH:5. The quaternary ammonium compounds, ethyl alcohol and chlorhexidine gluconate P.aeruginosa was found to be resistant aganist quaternary ammonium compounds, ethyl alcohol and chlorhexidine gluconate compared to other bacteria.