Oyuğa ekim makinasının geliştirilmesi
Development project of revolving spade planter
  1. Tez No: 149737
  2. Yazar: SAYYED DAVUD ANVARİ LALEH
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oyuğa ekim makinası, Doğrudan ekim
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET OYUĞA EKİM MAKİNASININ GELİŞTİRİLMESİ Sayyed Davud ANVARİ LALEH Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. İsmet ÖNAL Eylül 2004, 103 Sayfa Tezin amacı, havsız pamuk tohumunun ekimine uygun ekim makinesi prototipini geliştirmektir. Bu amaçla E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü mekanik atölyesinde, Oyuğa ekim makinesi prototipi hazırlanmıştır. Daha sonra laboratuvar ve tarla denemeleri yapılmıştır. Laboratuvar denemeleri yapışkan bant üzerinde üç değişik ilerleme hızında, düz ve meyilde yapılmıştır. Meyil konumları %20 değerinde yokuş yukarı, yokuş aşağı ve yana eğik olarak seçilmiştir. Laboratuvar ve tarla denemelerinde Oyuğa ve Stanhay tek dane ekim makinası karşılaştırmak amacıyla birlikte kullanılmıştır. Ön denemeler Bornova ve Menemen'de, esas deneme Bornova'da yapılmıştır. Tarla denemelerinde üç değişik toprak işleme yönteminde (Pulluk, Rototiller, Anız) düze ve sırta ekim yapılmıştır. Laboratuar denemelerinde, sıra üzeri tohum dağılım düzgünlüğü, metredeki tohum sayılan, ocaklardaki tohum sayılan dağılımının yayılışı, tohumlann zedelenmesi; tarla denemelerinde ise, bitki dağılım düzgünlüğü, ortalama ekim derinliği, bitki boyu, yaprak sayısı, tarla çıkışı, ortalama tarla çıkışı süreleri ölçülüp, istatistiksel değerlendirmeye alınmıştır. Oyuğa ekim makinası, özellikle koruyucu toprak işleme sistemlerinde başanyla kullanılabilecek özelliklere sahiptir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DEVELOPMENT PROJECT OF REVOLVING SPADE PLANTER ANVARİ LALEH Sayyed Davud PhD Thesis-Agricultural Machinery Department Advisor: Prof. Dr. İsmet ÖNAL September 2004, 103 pages The objective of this thesis was to develop a prototype planter that is suitable for planting delinted cottonseed. For this purpose, the prototype- revolving spade planting machine was constructed in the workshop of Agricultural Machinery Department. Then the laboratory and field tests were conducted. In the laboratory, the tests were made on the leveled and inclined sticky band test apparatus with three forward speeds. The up, down and side inclination of the machine was 20 percent for each. In the field tests, the revolving spade planter was used with Stanhay single seed planter. Planting was made on leveled soil and ridges prepared with three different tillage methods (moldboard plough, rotary tiller and mulch tillage). The preliminary tests were conducted in Menemen and Bornova. Main tests were made in Bornova. Seed distribution uniformity on plant spacing, the number of seeds per meter, the dispertion of seeds in dibbler and seed damages were measured in laboratory and in the field tests. Plant uniformity, average depth of sowing, plant height, number of leaves, seedling emergency and mean emergence day (MED) were measured and statistically analyzed. Revolving spade planters, could be successfull especially in conservation tillage systems. Keywords : Revolving spade planters, Direct planting