Yağlı gemi atıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of oily wastes in ships
  1. Tez No: 307488
  2. Yazar: MEHMET SİVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sintine, yağlı çamur, ömrünü tamamlamış lastik, piroliz, ağır metal giderimi, Bilge water oil, sludge oil, scrap tire, pyrolysis, elimination of heavy metal
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, tehlikeli atık sınıfına giren yağlı gemi atıklarından (sintine ve yağlı çamur) yakıt olarak kullanılabilecek sıvı ürün elde edilmesi ve bu atıkların ömrünü tamamlamış lastiklerle beraber işlenerek içeriğindeki ağır metal miktarının azaltılmasının incelenmesidir.Yağlı gemi atıklarının (sintine ve yağlı çamur) ve ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) tek başına ve ikili karşımlar halinde (1:1) 500?C'de azot atmosferinde ısıl ve katalitik parçalanması gerçekleştirilmiştir. Katalizör olarak bir ticari akışkan yatak parçalama katalizörü (FCC) ve endüstriyel atık ürünü olan kırmızı çamur (KÇ) kullanılmıştır. Isıl parçalama (piroliz) ürünleri gaz, yağ, sulu faz ve karbon bakiye olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmada, sıcaklık ve katalizör kullanımının piroliz ürün dağılımlarına ve üretilen sıvı yakıt kalitesine etkisi incelenmiştir. Üretilen sıvı yakıtların yakıt karakteristikleri ile ağır metal içerikleri çeşitli fiziksel testler (vizkozite, su tayini), kromatografik (GC) ve spektroskopik (ICP-OES) analiz yöntemleri ile incelenmiştir.Yağlı gemi atıklarının ve ömrünü tamamlamış lastiklerin piroliz işlemi ile kullanılabilir sıvı yakıtlara dönüştürülmesinin çevre dostu bir yol olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the liquid product that can be used as fuel produced by the hazardous oily ship wastes (Bilge water oil and sludge oil). The aim of this study is the investigation of the reducing of the heavy metal content in liquid fuels by processing of Bilge water oil or Sludge oil with scrap tires.Thermal and catalytic decomposition of the oily ship wastes (Bilge water and sludge) and the scrap tire as alone and binary blend (1:1) at 500 ?C in nitrogen atmosphere were occurred. As catalyst, a commercial fluid catalytic cracking (FCC) and an industrial waste product named as Red Mud (RM) were used. Pyrolysis products were classified as gas, oil, aqueous phase and coke. In this study, the effect of the temperature and using catalyst on the product distribution of pyrolysis and the quality of the produced liquid fuel were investigated. The fuel characteristics of the produced liquid fuel and the heavy metal contents were examined by various physical tests (i.e. viscosity and water content) and chromatographic (GC) and spectroscopic (ICP-OES) analysis methods.