İzmir Körfezi'nde bulunan Thalassiosira allenii Takano (Coscinodiscophyceae) üzerine kinetik çalışmalar
Kinetics studies on Thalassiosira allenii Takano (Coscinodiscophyceae) in İzmir Bay
  1. Tez No: 149740
  2. Yazar: HACER GÖKNUR ŞİŞMAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KOCATAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Thalassiosira allenii, büyüme hızı, yan doygunluk sabiti, ışık, sıcaklık, nutrient, Thalassiosira allenii, growth rate, half saturation constant, light, temperature, nutrient
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
IV ÖZET İZMİR KÖRFEZİNDE BULUNAN Thalassiosira ailemi Takano (Coscinodiscophyceae) ÜZERİNE KİNETİK ÇALIŞMALAR ŞİŞMAN AYDIN, H. Göknur Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ Ağustos, 2004, 114 sayfa Bu çalışmanın amacı; zararlı denizel diyatome Thalassiosira allenii Takano 'nin büyüme kinetiği parametrelerinin (Uma» Ks, İr, Tk) belirlenmesidir. Bu araştırmada Thalassiosira allenii türünün büyümesi üzerine sürekli-aydınlık periyotta ve kesikli kültür sisteminde; ışık, sıcaklık ve nütrientlerin etkileri incelenmiştir. Buna göre optimum sıcaklık 11 °C ve optimum ışık şiddeti 300 ftCd olarak bulunmuştur. Her bir nutrient için hesaplanan Ks ve u,^ değerleri sırasıyla: nitrat için ~ 0 jxmol N03-N/lt ve 0.93 çiftlenme/gün, amonyum için 0.05 umol NH^N/lt ve 1.034 çiftlenme/gün, fosfat için 0.55 umol P04-P/lt ve 0.847 çiftlenme/gün ve silikat için ~ 0 umol Si/İt ve 0.991 çiftlenme/gün olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS STUDIES ON Thalassiosira ailemi Takano (Coscinodiscophyceae) IN İZMİR BAY ŞİŞMAN AYDIN, H. Göknur Ph.D. in Department of Hydrobiology Supervisor Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ Agust, 2004, 114 pages. The aim of this study was to determine the parameters of growth kinetics (Umax» Ks, Ik, Tr) of the harmfull marine diatom Thalassiosira allenii Takano. In this research, the impacts of light, temperature,and nutrients on the growth of Thalassiosira allenii were investigated under continuous-light period and batch culture conditions. As a results, the optimum temperature and light intensities were found as 11°C and 300 ftCd, respectively. Ks and |j.max values estimated for each nutrients were obtained as follows: -Oumol NO3-N/L and 0.93 doubling/day for nitrate, 0.05 umol NH4-N/L and 1.034 doubling/day for ammonium, 0.55 umol PO4-P/L and 0.847 doubling/day for phosphate, and ~0 umol Si/L and 0.991 doubling/day for silicate.